Joku heistä voi olla Viron seuraava presidentti

Virossa ryhdytään tänään maanantaina valitsemaan presidenttiä. Maan vaalitapa on hyvin monimutkainen, joten lopulta valituksi voi tulla myös yllätysnimi. Yle esittelee kuusi kandidaattia, joiden joukosta presidentti todennäköisesti löytyy.

Presidentinlinna Tallinnassa. Kuva: AOP

Vanha kehäkettu, jota menneisyys varjostaa

Siim Kallas. Kuva: Siim Lovi / ERR

Presidentinvaalien ehdottomasti kokenein ehdokas on reformipuolueen Siim Kallas.

Hän työskenteli kymmenen vuotta Euroopan komission varapuheenjohtajana ja komissaarina.

Ennen Brysseliä Kallas ehti olla Viron pääministeri, ulkoministeri ja valtiovarainministeri. Hän on yksi Viron itsenäisyysliikkeen Kansanrintaman veteraaneista.

Kallas on lisännyt suosiotaan presidenttivaalien alla. Kallaksen toimintaa varjostaa kuitenkin menneisyys, vaikka hänet on julistettu syyttömäksi rahaepäselvyyksiin.

Vuonna 1993 Kallaksen pääjohtajuuden aikana Viron keskuspankki sijoitti ulkomaille 10 miljoonaa dollaria, josta lopulta vain osa saatiin takaisin.

Kallaksella on mahdollisuus tulla valituksi riigikogun äänestyksessä, jos hän onnistuu saamaan reformilaisten ja demareiden lisäksi keskustalaisten ääniä. Se ei ole täysin mahdotonta, jos Kallaksen vanha ystävä, oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Edgar Savisaar mobilisoi tukijansa Kallaksen taakse.

Viron ulkoministeri ja kansan suosikki

Marina Kaljurand. Kuva: Siim Lovi / ERR

Ulkoministeri Marina Kaljurannan tilanne on erikoinen. Hän on kansansuosikki seuraavaksi presidentiksi, muttei ole virallisesti yhdenkään puolueen ehdokas.

Kaljurand on kokenut virkamies, joka palveli suurlähettiläänä sekä Moskovassa että Washingtonissa.

Kaljurannan äiti on vironvenäläinen, joten hän puhuu sujuvasti sekä viroa, venäjää että englantia. Isä on latvialaissyntyinen.

Ulkoministeriksi Kaljurand nousi pääministeripuolue Reformin pyynnöstä. Hän ei kuitenkaan ole liittynyt puolueen jäseneksi. Reformin ehdokas parlamentin äänestyksessä on Siim Kallas.

Kaljurand toivoo pääsevänsä ehdokkaaksi, jos ja kun vaali etenee valitsijamiesten päätettäväksi. Kaljurannan vahvuus on säteilevä olemus ja kokemus ulkopolitiikassa.

Keskustan toivo ja yllätysnimi

Mailis Reps. Kuva: Siim Lovi / ERR

Viron suurimman oppositiopuolueen keskustan ehdokas on Mailis Reps. 41-vuotiaana hän on myös kilvan nuorin osanottaja.

Reps voitti presidenttiehdokkuuden yllättäen puolueen sisäisessä äänestyksessä Tallinnan kaupunginjohtajan ja puolueen pitkäaikaisen puheenjohtajan Edgar Savisaaren nenän edestä.

Joidenkin lähteiden mukaan Repsin ehdokkuus on merkki keskustan sisäisestä sukupolven vaihdoksesta. Toisten mukaan Savisaar vain hyötyisi, jos Reps valittaisiin presidentiksi. Näin keskustasta katoaisi puolueen sisäisen opposition kirkkaimpia tähtiä.

Reps on työskennellyt opetusministerinä. Ulkopoliittista kokemusta hän sai Euroopan neuvoston Ukraina-raportoijana.

Hänellä on latvialainen aviomies ja viisi lasta. Reps yrittää puhutella kansaa ja on vahvoilla valitsijamiesten joukossa.

Itsenäinen ehdokas haikailee oikeiston ääniä

Allar Joks. Kuva: Siim Lovi / ERR

Allar Jõks tuli tunnetuksi Viron oikeuskanslerina, joka puuttui puolueiden rahoitukseen. Sen jälkeen parlamentti ei enää tukenut häntä uudelle kaudelle.

Sittemmin Jõks on tehnyt uraa yksityisessä lakitoimistossa ja ollut mukana jutuissa, jotka ovat koskeneet valtion hankkeiden kilpailutusta.

Jõks pyrkii tuomaan esiin perustuslaillisia näkökohtia, mutta hänen teemansa saattaa jäädä tavallisille kansalaisille kaukaiseksi.

Kesällä Jõks mokasi paikallisella Suomi-areenalla, kun hän vitsaili seksistisesti toiselle presidenttiehdokkaalle Mailis Repsille.

Jõks on sitoutumaton ehdokas, mutta häntä tukevat parlamentissa konservatiivinen Isamaa ja Res Publica -puolueliitto sekä pieni Vapaapuolue.

Oikeistopopulisti ja musta hevonen

Mart Helme on EKREn puoluejohtaja. Puolueen johtohahmoihin kuuluu myös Mart Helmen poika Martin Helme. Kuva: Siim Lovi / ERR

Oikeistopopulismi on saapunut Viroon. Viime vuonna uusi Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE nousi Viron parlamenttiin seitsemän kansanedustajan voimin.

Tunnetuimmat heistä ovat puolueen puheenjohtaja Mart Helme ja hänen poikansa, puolueryhmän puheenjohtaja Martin Helme.

Isä ja poika ovat tulleet tunnetuiksi populistisista ja jopa rasistista lausunnoistaan. Isä Helme vastustaa maahanmuuttoa ja tasa-arvoista parisuhdelakia.

1990-luvulla Helme oli Moskovassa suurlähettiläänä. Hän haluaa esiintyä köyhän kansan edustajana, vaikka omistaakin kartanon.

Jos vaali etenee valitsijamiehille, Mart Helmellä voi olla mahdollisuus. EKREn näkemyksille on tukea maakunnissa ja lisäksi Tallinnaa halutaan näpäyttää huonosti hoidetusta kuntauudistuksesta.

Rock-setä ja älykköpoliitikko

Eiki Nestor. Kuva: Siim Lovi / ERR

Viron parlamentin puhemies Eiki Nestor on sosiaalidemokraattien ehdokas. Vaalin ensimmäisellä kierroksella häntä on luvannut tukea myös pääministeripuolue reformi.

Nestor edustaa vanhanajan virolaista poliitikkoa, lukenutta, boheemia osaajaa. Hänen arvomaailmansa on aidosti länsimaisen sosiaalidemokraattinen.

Nestor on hyvin lähestyttävä hahmo, joka pitää sinuttelusta. Nestor oli ministerinä kahdesti, mutta puhemiehenä hän on ollut viime vuodet sivussa päivänpolitiikasta. Hänen vahvuutensa on sisäpolitiikka, jossa hän hallitsee suuria asiakokonaisuuksia ja kykenee puhumaan niistä selkeästi.

Nestor on tunnettu myös nuorten keskuudessa, sillä hän soittaa säännöllisesti bilemusiikkia legendaarisissa Ennu Ratas -klubi-illoissa Tallinnassa.