Hyppää sisältöön

Puuskittainen tuuli on katkonut sähköt tuhansilta talouksilta Pohjois-Savossa

Loppukesän myräkkä on pimentänyt tuhansia talouksia Pohjois-Savossa. Kovimmat myrskypuuskat ovat tulossa vasta lauantai-illan aikana.

Puuskainen tuuli on aiheuttanut runsaasti sähkökatkoja ympäri Pohjois-Savoa. Lähes 30 000 Savon Voiman asiakasta oli ilman sähköä lauantaina alkuillasta. Sähköttömien asiakkaiden määrä alkoi vähentyä puoli kahdeksan jälkeen. Kello 22.00 sähköttä olevia Savon Voiman asiakkaita oli reilut 25 000.

Savon Voima Verkko Oy:n toimitusjohtaja Matti Ryhäsen mukaan kyseessä on vuoden ensimmäinen suurhäiriö yhtiön verkossa. Iltakymmenen aikaan lauantaina Ryhänen kertoi, että taajamista Muuruvedellä ja Juankosken keskustassa ollaan sähköttä. Juankosken terveysasema oli myös sähköttä osan iltaa, mutta nyt sähköt on jo saatu palautettua.

Eniten sähkökatkoja oli Pieksämäki-Hankasalmi-Konnevesi-Vesanto-akselilla. Katkoja on paljon myös Suonenjoen ympäristössä ja Leppävirran itäpuolella. Ryhäsen mukaan Kuopion etelän puoleinen alue on verkkovikojen suhteen pahin.

– Uusia vikoja tulee edelleen. Tuuli ei ole laantunut niin, miten kuvittelimme. Seuraavat kolme tuntia on vielä navakoita tuulenpuuskia, joiden vuoksi tullee uusia vikoja, Ryhänen arvioi.

Säärintama on edennyt nopeasti sillä vielä kello 14.30 sähkökatkoja oli noin 3 300. Kello 15.30 ilman sähköä oli jo 12 000 taloutta.

Sähköt takaisin viikonvaihteessa

Savon Voima varautui suurhäiriötilanteeseen jo eilen. Urakoitsijoita ja asentajia hälytettiin valmiuteen ja maastossa on ainakin 100 miestä korjaustöissä.

Käyttöinsinööri Jarmo Mikkonen Savon Voiman käyttökeskuksesta sanoo, että kyseessä on tämän kesän kovin myrsky. Lauantaina iltapäivällä tuuli puhalsi puuskissa noin 20 metriä sekunnissa.

Savon Voima Verkon Ryhänen arvioi, että suurin osa vioista saataneen korjattua sunnuntain aikana. Kaikki viat korjattaneen tiistaihin mennessä.

– Yöaikaan pimeän jakson aikana hommat eivät edisty niin nopeasti kuin valoisalla, mutta jatkamme täydellä höyryllä kun saadaan valoa lisää, Ryhänen lupaa.

Savon Voima arvioi, että kovin tuuli puhaltaa Pohjois-Savossa illalla kello 19-24. Säätietojen mukaan kello 21 puuskissa voi olla jopa 25 metriä sekunnissa.

_Uutista päivitetty klo 19.00 ja 22.00 tämänhetkinen tilanne. _

22:11 päivitetty korjaustöissä olevien määrä.

.
.