Rauli-myrsky riepoo Keski-Suomea – sähköttä yli 30 000, oluttapahtuma tyhjennettiin yleisöstä

Rauli-myrsky on iskenyt voimalla keskiseen Suomeen. Iltapäivällä Jyväskylässä keskeytettiin olutfestivaali tuulen riepottaessa telttoja. Maakunnassa sähköttä on liki 30 000 taloutta.

sähkökatkot
Telttoja tuulessa.
Mikko Saikkonen.

Rauli-myrsky on iskenyt koko eteläiseen Suomeen. Ilman sähköjä koko maassa on tli 180 000 sähkönkäyttöpaikkaa, ja määrä nousee koko ajan.

Keski-Suomessa sähköttömiä on noin 36 000. Maan sähkökatkoykkönen on Jämsä, siellä ilman sähköjä on 8000 taloutta. Kärkipäästä löytyvät myös Jyväskylä ja Laukaa.

– Puuskaiset myrskyrytinät ovat osuneet pahimmin Keski-Suomeen, ja arviomme on, että katkojen määrä tästä vielä nousee, sanoo sähköverkkoyhtiö Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Sähkökatkoista kertova sähkökatkot nyt -verkkosivun (siirryt toiseen palveluun) sähkökatkojen määrää kuvaava käyrä on noussut puolen päivän jälkeen lähes pystysyuoraan ylöspäin.

– Sähkökatkosta ei nyt kannata ilmoittaa, jos ei tiedä tarkalleen missä vaikkapa puu on linjalle kaatunut. Sähköyhtiöt ovat kyllä hyvin tietoisia, että katkoja on, Kuusela-Opas sanoo.

Pelastuslaitoksen näkökulmasta myrsky on tuonut paljon tehtäviä. Puita on kaatunut runsaasti, etenkin Jyväskylän ja Äänekosken alueilla.

– Tehtäviä on tullut yli sata, ja niitä tulee koko ajan lisää. Suurin yksittäinen ongelma on ollut Konnevedellä, sillä kaatui iso nippu puita tielle. Paikallisten maanviljelijoiden avulla ne kuitenkin saatiin suhteellisen nopeasti raivattua, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Juha Saario.

Pohjoisessa Keski-Suomessa häiriöitä on ollut myös teleliikenteessä.

Pelastuslaitoksen ennusteiden mukaan tuuli saattaa alkaa laantua kello 18 aikaan, ja tilanne olisi viimeisten ennusteiden mukaan Keski-Suomessa ohi noin kello 21.