1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Epäasiallisesta käytöksestä epäilty Viinanen voi saada varoituksen tai potkut

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö määräsi suurlähettiläs Jarmo Viinasen torstaina kotiutettavaksi Suomeen.

Kotimaan uutiset
Jarmo Viinanen
Markku Ojala / AOP

Ulkoministeriö järjestää syys-lokakuussa epäasiallisesta käytöksestä epäillyn suurlähettiläs Jarmo Viinasen hallinnollisen kuulemisen. Sen jälkeen ministeriön ylin johto päättää mahdollisista seuraamuksista.

Kuuleminen järjestetään, kun Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen on palannut 19. syyskuuta Ruotsista Suomeen.

Virkamieslain mukaan mahdollisia seuraamuksia ovat kirjallinen varoitus tai irtisanominen. Ministeriön työhyvinvointipäällikkö Riitta Korpivaara ennakoi, että Viinaselle on tulossa lisäseuraamuksia.

– Siirto Tukholmasta Helsinkiin ei ollut rangaistus vaan ratkaisu siihen, että Viinasella ei ollut enää edellytyksiä toimia Tukholmassa. Hänen osaltaan se voi tuntua rankaisulta, mutta ministeriössä sitä käsitellään ratkaisuna, Korpivaara sanoo.

Viinanen saa ennen kuulemista taustamateriaalin, jossa on kerrottu yksilöidymmin, mistä häntä epäillään. Viinanen on arvostellut aiemmin, ettei ole saanut yksilöityä tietoa siitä, mitä hän on tehnyt väärin.

Korpivaara kertoo, että Viinasen kanssa käydyt aiemmat keskustelut perustuvat ministeriön tarkastusraporttiin ja Viinasen vastineeseen siihen. Raportissa ei ole mukana henkilötason päätelmiä.

Viinasta on epäilty alaistensa epäasiallisesta kohtelusta ja esiin on nostettu myös johtamisongelmat. Viinanen on kiistänyt epäilykset.

Asia nousi julkisuuteen, kun Iltalehti uutisoi heinäkuussa, että Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Tiedon Viinasen kuulemisesta kertoi lauantaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö komensi Viinasen torstaina palaamaan Suomeen.