1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Rauli-myrsky keskeytti Satoa -festivaalin Kuopiossa – pelastuslaitos: "Myrsky menee top-kymmeneen"

Rauli-myrsky on aiheuttanut tuhoja myös Pohjois-Savossa. Kuopiossa Satoa -festivaali keskeytettiin ja Kuopio juhlii -tapahtuman ilotulitus on peruttu. Pelastuslaitokselta arvioidaan, että myrsky on viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta kymmenen työläimmän joukossa. Henkilövahingoilta on vältytty.

Kuopio
Satoa-festivaalia puretaan Kuopion keskustassa Rauli-myrskyn vuoksi.
Yle / Markus Sjöberg

Runsaasti sähkökatkoja ja kovia tuulenpuuskia aiheuttanut Rauli-myrsky keskeytti Kuopiossa Satoa Kuopio Food Festival -ruokafestivaalin lauantaina hieman ennen kello 18.

Festivaali jouduttiin keskeyttämään turvallisuussyistä. Tapahtuman tuottajan Jarkko Kääriäisen mukaan Kuopion torin liepeillä järjestetyssä tapahtumassa oli lauantaina kovan tuulen vuoksi monia "läheltä piti" -tilanteita.

– Tavarat lähtivät lentelemään, joten halusimme varmistaa kaikkien asiakkaiden turvallisuuden, Kääriäinen kertoo.

Päätös keskeyttämisestä tehtiin Kääriäisen mukaan yrittäjien kanssa yhteistyössä. Tapahtumaan oltiin kuitenkin kokonaisuudessaan tyytyväisiä. Kääriäinen kertoo, että asiakkaita kuopiolaisten ravintoloiden pop up -kojuilla riitti ja palaute tapahtumasta on ollut positiivista.

Pelastuslaitos kiireisenä

Pelastustoiminnanjohtaja Jari Martikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että hälytystehtäviä on ollut lauantaina monipuolisesti. Hälytystehtäviä alkoi kertyä kello 11 alkaen, jonka jälkeen tehtäviä on tullut nopealla tahdilla.

– Tehtäviä on ollut lähemmäs 140. Myrsky on laajalla rintamalla kaatanut puita teille sekä sähkölinjojen ja autojen päälle Pohjois-Savossa. Onneksi henkilövahingoilta on vältytty, Martikainen tiedottaa.

Puunkaatumiset ovat työllistäneet pelastuslaitosta eniten. Lisäksi puuskittaisen tuulen puhaltamana lentoon on lähtenyt rakennusmateriaaleja. Iltayhdeksään mennessä tilanne hälytystehtävien osalta alkoi rauhoittua.

Martikainen ohjeistaa ihmisiä sitomaan kevyet päivänvarjot ja kehottaa viemään muut kevyet tavarat pihoilta sisälle tai varmistaa, etteivät ne pääse lentämään tuulenpuuskissa pois. Martikaisen mielestä ihmisten ei tarvitse jäädä sisälle.

Puuskittaisen tuulen katkomia oksia maassa.
Kova puuskittainen tuuli on katkonut oksia ja kaatanut puita.Markus Sjöberg / Yle

– Kannattaa katsoa ympärilleen, varsinkin luonnon keskellä liikkuessa, koska puita on kaatunut ympäri Pohjois-Savon aluetta, niin keskustoissa, taajamissa ja haja-asutusalueilla, Martikainen varoittaa.

– Top-kymmenen joukkoon tämä (myrsky) menee 20 vuoden aikana kesämyrskyistä, Martikainen sanoo.

Kuopio juhlii -tapahtuman ilotulitus perutaan

Satoa Kuopio Food Festival on osa Kuopio juhlii -tapahtumaviikonloppua. Kuopio juhlii -tapahtuman tuottaja Mira Mykkäsen mukaan lauantain ohjelman kohokohta, ilotulitusnäytös, on peruttu. Muuten tapahtuma jatkuu normaalisti

– Muita peruutusilmoituksia ei ole kantautunut meidän järjestäjien korviin. (Kuopion matkustajasatamassa) tivoli toimii saamieni tietojen mukaan normaalisti puolille öin.

Mykkänen kertoo loppupäivän tapahtumien olevan sisätiloissa, minkä vuoksi ohjelmaan ei pitäisi tulla muutoksia. Kuopio juhlii -tapahtumassa ihmisiä on Mykkäsen mukaan ollut paljon liikkeellä.

– Esimerkiksi Kuopion torilla oli yhtä paljon ihmisiä kuin eilenkin, vaikka sää oli parempi eilen. Ihmisiä ei tuuli pelottanut, Mykkänen kertoo kokemuksistaan.

Rauli-myrsky on vaikuttanut myös junaliikenteeseen. Pohjois-Savon kautta matkalla olevat junat voivat olla myöhässä sekä osa tasoristeyksistä ei toimi sähkökatkosten vuoksi.

Lue seuraavaksi