1. yle.fi
  2. Uutiset

Chicagossa tutkittiin kaupungin poliisiampumiset: suurin osa uhreista mustia miehiä

Yhdysvalloissa Chicagon kaupungin väkivaltainen maine saa vahvistusta tuoreesta selvityksestä. Chicago Tribune -lehti sai käsiinsä poliisin aseenkäyttötiedot. Niiden mukaan poliisi tappoi kaupungissa kuuden vuoden sisällä 92 ihmistä.

Ulkomaat
Kaksi surevaa ihmistä. Mies kyyneleet silmissä pitää käsiään suun edessä.
Ihmisiä osallistumassa mustan naisen Bettie Jonesin hautajaisiin tammikuussa 2016. Poliisi on myöntänyt, että Jones ammuttiin vahingossa. Tannen Maury / EPA

Chicagon poliisi avasi tulen 435 kertaa vuosina 2010–2015, ilmenee Chicago Tribune -lehden saamista poliisin tilastoista. 92 ampumista johti kuolemaan. Lisäksi 170 ihmistä haavoittui.

Keskimäärin poliisi ampui laukauksia joka viides päivä. Ampumisissa käytettiin yli 2 600 luotia.

Neljä viidestä ammunnan kohteesta oli afroamerikkalaisia miehiä. Vain kuusi prosenttia ammutuista oli valkoisia.

Ampuma-asetta käyttäneistä poliiseista noin puolet oli afroamerikkalaisia tai latinalaisamerikkalaisia. Ampumatapauksia oli paljon sellaisissa osissa Chicagoa, missä on paljon huumeisiin liittyvää väkivaltaa ja köyhyyttä.

Poliisin väkivalta on vähentynyt, mutta on silti suurta

Chicago Tribune on kamppaillut kuukausien ajan saadakseen nähtäväksi kaupungin poliisiosaston tilastot. Vasta uhattuaan nostaa syytteen tiedon pimittämisestä, tiedot heltisivät.

Tilastot kertoivat myös sen, että poliisin väkivalta Chicagossa on vähentynyt. Kun vuonna 2011 ampumisia oli yli sata, vuonna 2015 niitä oli 44.

Chicagon poliisi on silti yhä väkivaltaisempi kuin muiden amerikkalaisten suurkaupunkien, kuten Los Angelesin, New Yorkin tai Philadelphian poliisit.

Chicago Tribunen mukaan poliisin riippumaton tutkintaelin on päätynyt siihen, että vain harvassa tapauksessa poliisilla on ollut perustetta kuolettavaan aseenkäyttöön. Poliisit eivät silti yleensä ole saaneet teoistaan rangaistusta.

Lähteet: AP, Chicago Tribune

Lue seuraavaksi