1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Särkänniemen delfiinit lähtivät Suomesta – katso videolta miten lastaus tapahtui

Kolme vuosikymmentä Tampereella toiminut delfinaario on tyhjentynyt. Särkänniemi pysyy edelleen vaitonaisena.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Delfiinien siirto Särkänniemestä
Yle Uutiset Pirkanmaa: Delfiinien siirto Särkänniemestä

Tampereen Särkänniemen delfiinit ovat poistuneet Suomesta. Lentokone lähti Tampere-Pirkkalan lentokentältä varhain sunnuntaiaamuna.

Sisä-Suomen poliisilaitos vahvisti Ylelle, että Särkänniemi on pyytänyt poliisia turvaamaan delfiinien siirron. Särkänniemi ei ole kommentoinut delfiinien siirtoa tai esimerkiksi sitä, mihin niitä ollaan siirtämässä. Särkänniemi sai aiemmin keväällä luvan siirtää delfiinit Kreikassa, Ateenan lähellä sijaitsevaan eläintarhaan. Finavian mukaan Tampere-Pirkkalasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lähtevä lento suuntasi Ateenaan.

Särkänniemi on ollut tapahtumista vaitonainen. Yle ei ole saanut lukuisista yrityksistä huolimatta kiinni Särkänniemen toiminnasta vastaavia. Tieto delfiinien siirrosta perustui alun perin eläinoikeusjärjestöjen saamaan vihjeeseen, jonka ne saivat perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Eläinoikeusjärjestöt olivat saaneet vihiä, että Tampere-Pirkkalaan lauantaina saapuva rahtikone olisi tullut noutamaan delfiinejä. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Oikeutta eläimille -järjestö ja Eläinsuojelujärjestö Animalia päivystivät delfinaarion edustajalla koko lauantain.

Delfinaarion edessä oli lauantaina päivällä kymmenkunta ihmistä. Kuvassa Oikeutta eläimille -järjestön Miia Muhonen ja Heikki Simonen. Huvipuiston sulkeuduttua kello 20 delfinaarion ympärille alettiin pystyttää työmaa-aitaa. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Huvipuiston sulkeuduttua alkoi tapahtua

Särkänniemen huvipuisto sulkeutui lauantaina kello 20, minkä jälkeen työntekijät pystyttivät delfinaarion ympärille työmaa-aidan. Pian delfinaarion takapuolelle ilmestyi kaksi suurta kuorma-autoa ja ovelle leviteltiin suojapeite.

Puoli yhdeksän aikaan lauantai-iltana delfinaarion taakse tuli kaksi isoa autoa, trukki, vartijoita ja poliiseja. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Monen tunnin odottamisen jälkeen puolen yön aikaan alkoi tapahtua. Neljä valkoista laatikkoa lastattiin yksitellen yhteen suureen kuorma-autoon. Laatikoista läiskyi vettä.

Laatikoissa oli mukana delfiinien hoitajia märkäpuvuissa. Kuva: Kaisu Jansson / Yle
Delfinaarion läheisyyteen parkkipaikalle oli kerääntynyt illan aikana enimmillään arviolta parisataa ihmistä. Poliisin silmin siirto sujui ongelmitta. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Tamperelainen Pekka Siltala ja orivetinen Mika Taipalus jakoivat monen paikalle tulleen ihmetyksen: miksi siirtoa oli valmisteltu salassa?

– Minä takia tiedotus hoidettiin näin että sitä ei hoidettu lainkaan? Tampereella ei ole minun mielestä varaa tällaisiin imagotappioihin, Taipalus sanoo.

Kolmen aikaan aamuyöllä neljä valkoista laatikkoa oli saatu lastattua ja kuorma-auto suuntasi kohti lentokenttää. Rahtikonetta oli muun muassa tankattu yön tunteina.

Delfiinejä kuljettanut auto saapui sunnuntaina noin puoli kolmen aikaan aamuyöllä lentokentälle. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Kello 4.48 sunnuntaiaamuna lentokone suuntasi kohti Ateenaa. Alun perin lennon lähtöajaksi ilmoitettiin Finavian sivuilla kello neljä, mutta lento viivästyi ilmoitetusta.

Delfinaarion kolme vuosikymmentä

Särkänniemen delfinaario avattiin Tampereella vuonna 1985. Yhteensä 30 vuoden historiaan mahtuu muun muassa valtavaa suosiota ja mielenosoituksia delfiinien vapauttamiseksi.

Delfinaariotoiminnan viimesyksyisen lopettamispäätöksen jälkeen Särkänniemessä on keskitytty eläinten siirtovalmisteluihin, eikä näytöksiä ole enää pidetty.

Huvipuistoa pyörittävän yhtiön mukaan lopettamispäätös oli välttämätön, jotta huvipuiston toimintaa ja aluetta voidaan kehittää.