1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi delfiinien siirrosta: Särkänniemi päätti tiedotuslinjasta itse

Särkänniemen toimitusjohtajalla ja siirtoa turvanneella poliisilla on eri näkemys siitä, kuka päätti delfiinien siirtämisestä salassa.

Kotimaan uutiset
Poliisiauto Särkänniemen delfinaarion edustalle.
Kaisu Jansson / Yle

Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Ismo Nykopp ei purematta niele Särkänniemen toimitusjohtajan väitettä, että delfiinien siirrosta julkisuudelta piilossa olisi sovittu poliisin kanssa. Nykopp johti delfiinien siirtoa turvannutta poliisioperaatiota lauantaina illalla ja yön aikana.

Nykopp sanoo, että hän ei keskustellut tiedotuslinjasta Särkänniemen kanssa lainkaan. Hän ei myöskään puhunut koko siirron aikana toimitusjohtaja Miikka Seppälän kanssa.

– Tiedottamislinjasta ei sanallakaan puhuttu eilen. On luonnollisesti Särkänniemen oma asia, miten he julkiskuvaansa kiillottavat ja asioistaan tiedottavat. Me tiedotimme omasta roolistamme kun tiedotusvälineet siitä kysyivät.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoi sunnuntaina aamulla, että delfiinien siirrosta ei tiedotettu, koska näin oli sovittu poliisin ja turvallisuusviranomaisten kanssa.

"Särkänniemi teki taktisen valinnan"

Ismo Nykopp kertoo, että poliisi sai virka-apupyynnön lauantaina iltapäivällä, kun selvisi, että delfiinien siirrosta keskusteltiin nettipalstoilla ja kehotettiin ihmisiä tulemaan Särkänniemeen osoittamaan mieltään.

– Totesimme, että todennäköisesti ihmisiä kertyy paljon paikalle ja osa saattaa osoittaa mieltään tai käyttäytyä agressiivisesti. Päätimme, että virka-apua on lain mukaan annettava.

– En tiedä onko asiasta käyty aikaisempia keskusteluja, mutta ymmärrän, että Särkänniemi on tehnyt taktisen valinnan. Jos toimenpiteen haluaa suorittaa rauhassa, se tehdään niin, että mahdollisimman harva siitä tietää.

– Jos avoimesti olisi kerrottu, siellä olisi voinut olla paljon enemmän ihmisiä paikalla, kun ihmisillä olisi ollut aikaa reagoida. Silloin saattaisi olla liikkeellä monenlaisia mielenosoittajia. Särkänniemi on varmaan miettinyt delfiinien turvallisuutta, jos kuljetus olisi estynyt, se ei delfiinien tilannetta paranna.

Nykopp kuitenkin korostaa, että tiedottamattomuus oli Särkänniemen oma valinta. Poliisin roolina oli ainoastaa turvata kuljetus ja estää mahdollisesti siihen kohdistuva häiriö. Poliisin näkökulmasta siirto sujui hyvin.

– Väki, joka sinne nyt kertyi, käyttäytyi hyvin. Poliisin virka-avun sisältö oli tällä kertaa vain olla läsnä.

Lue seuraavaksi