Kriisiviestinnän asiantuntija Särkänniemen tiedotuslinjasta: Salailu pahin virhe

Katleena Kortesuo uskoo kohun unohtuvan ennen ensi kevään huvikauden alkua, koska ihmisen muisti on lyhyt.

Kotimaa
Lentokone ja ajoneuvoja Tampere-Pirkkalan lentokentällä
Kaisu Jansson / Yle

Kriisiviestinnän asiantuntijan Katleena Kortesuon mielestä Särkäniemen huvipuiston pahin virhe delfiiniepisodissa oli asian salailu. Kortesuon mukaan olisi ollut järkevää, että Särkänniemi olisi avoimesti etukäteen kertonut, että siirto tehdään, vaikka tarkkaa ajankohtaa ei olisi paljastettukaan.

– Kriisiviestinnässähän kaiken ydin on avoimuus, niin pitkälle kuin sen voi tehdä vaarantamatta turvallisuutta.

Viestintäkouluttaja ja tietokirjailija  Katleena Kortesuo.
Viestintäkouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo.Yle

– Kun yhtäkkiä yön pimeydessä lähdetään jotain siirtoja tekemään, niin sehän vaikuttaa tosi salamyhkäiseltä toiminnalta. Se vaikuttaa siltä, että jotain halutaan salailla, Kortesuo sanoo.

Huonoon kriisiviestintään voi olla monta syytä. Syynä voi olla pelko, osaamattomuus, välinpitämättömyys, kiire tai stressi. Kortesuo ihmettelee, että Särkänniemi uskoi pystyvänsä salaamaan delfiinien siirtoperaation.

– Vaihtoehdot eivät olleet, että ei kerrota mitään tai se, että kerrotaan kuljetuksen kaikki yksityiskohdat. Välivaihtoehto olisi ollut se, että kerrotaan mitä voidaan kertoa. Eli syyt, jotka ovat vaikuttaneet päätökseen, kuten kansainväliset säädökset.

Kortesuon mielestä ei olisi ollut huono idea ottaa mukaan operaatioon mukaan myös eläinsuojelujärjestöjä.

– Kun niin sanottu vastapooli otetaan mukaan neuvotteluihin, niin saadaan yhteistyötä aikaiseksi vastakkainasettelun sijaan.

Kuinka pahan kolauksen Särkänniemen huvipuiston maine sai?

– Sanoisin, että kohu on jo unohtunut, kun seuraava huvikausi alkaa keväällä. Väitän, että se ei hirveästi vaikuta kävijämääriin, koska ihmisen muisti on lyhyt ja huvipuisto sulkeutuu talvikaudeksi. Mutta taatusti meillä on aktivisteja ja aktiivisia ihmisiä, jotka muistavat tämän tempun, eivätkä katso sitä hyvällä. Osa saattaa jäädä pysyvään Särkänniemi-boikottiin, mutta en usko, että heitä on paljon.