Hyppää sisältöön

Saksan talousministeri: TTIP-neuvottelut ovat epäonnistuneet, vaikka kukaan ei myönnä sitä

Talousministeri Sigmar Gabrielin mielestä EU:n ja Yhdysvaltojen neuvottelut vapaakauppasopimuksesta ovat epäonnistuneet, koska eurooppalaiset eivät ole halunneet taipua amerikkalaisten vaatimuksiin.

Sigmar Gabriel Kuva: Bernd von Jutrczenka / EPA

Saksan talousministeri ja varakansleri Sigmar Gabriel sanoo, että vapaakauppaneuvottelut EU:n ja Yhdysvaltojen välillä ovat epäonnistuneet.

– Mielestäni neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa ovat de facto [käytännössä] epäonnistuneet, vaikka kukaan ei varsinaisesti myönnä sitä, Gabriel sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Sosiaalidemokraatteja edustavan Gabrielin mukaan neuvottelut ovat epäonnistuneet, koska eurooppalaiset eivät ole halunneet taipua amerikkalaisten vaatimuksiin.

EU ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet TTIP-vapaakauppasopimuksesta kolmen vuoden ajan. Neuvottelut eivät ole viime aikoina juuri edistyneet.

Gabriel totesi, etteivät osapuolet ole 14:n neuvottelukierroksen aikana päässeet sopuun yhdestäkään sopimuksen luvusta. Lukuja on kaikkiaan 27.

Gabrielin kommentit poikkeavat liittokansleri Angela Merkelin linjasta. Merkel sanoi heinäkuussa, että TTIP on ehdottomasti Euroopan edun mukainen.

Myös Ranskasta on kuulunut TTIP-kriittisiä kannanottoja. Ranskan presidentti Francois Hollande ilmoitti toukokuussa, että hän vastustaa sopimuksen solmimista neuvottelujen senhetkisessä tilanteessa.

TTIP-sopimuksella on Saksassa paljon vastustusta kansalaisten keskuudessa. Vapaakauppaneuvottelujen vastustajat ovat vaatineet koko maan laajuisia mielenosoituksia syyskuun 17. päiväksi. Noin vuotta myöhemmin Saksassa pidetään seuraavat liittopäivävaalit.