ICT-ala mukaan kikyyn – 100 miljoonan verohelpotukset tuloillaan

Hallitus käsittelee tällä viikolla syntyneet rahoitusalan ja ICT-alan neuvottelutulokset maanantaina. Silloin ratkeavat myös sadan miljoonan euron verohelpotukset.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ammattiliitto Pro ja Palvelualojen Työnantajat Palta ovat sunnuntaina saavuttaneet ratkaisun ICT-alan kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluissa, Pro kertoo tiedotteessa. Neuvottelutulos edellyttää vielä järjestöjen hallitusten hyväksynnän.

Neuvotteluissa suurin vääntö koski vuokratyövoiman käyttöä. Syntyneessä neuvottelutuloksessa vuokratyövoiman käyttöä tarkastellaan paikallisesti sovittavalla tavalla ja luottamusmiehet myös saavat paremmat mahdollisuudet valvoa vuokratyövoiman käyttöä.

Rahoitusala pääsi keskiviikkona sopuun kilpailukykykysopimuksesta.

Ennen rahoitus- ja ICT-alan sopimusta mukana oli 87 prosenttia palkansaajista. Nyt kun sekä rahoitus- että ICT-ala ovat hyväksyneet kilpailukykysopimuksen, mukana on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan 91 prosenttia työntekijöistä.

Hallitus on luvannut vähintään 90 prosentin kattavuudesta porkkanan: sata miljoonaa euroa lisää verohelpotuksia. Hallitus käsittelee tällä viikolla syntyneet rahoitusalan ja ICT-alan neuvottelutulokset huomenna maanantaina.

Keskipalkkaiselle, 3 305 euroa kuussa tienaavalle jäisi tällöin käteen 16 euroa enemmän kuukaudessa, vuodessa lähes 200 euroa nykyistä enemmän. Laskelmissa on otettu huomioon inflaatio ja se, että kilpailukykysopimus siirtää eläke- ja sosiaaliturvamaksuja työnantajalta työntekijän maksettavaksi.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt alentaa palkansaajien ja eläkeläisten verotusta ensi vuonna 415 miljoonalla eurolla. Veroprosentti laskee 0,5 prosenttiyksikköä.