Harvinainen meteotsunami edelsi Rauli-myrskyä – meteorologi: Ukkospilven liikenopeus on silloin 70-100 km/h

Rauli-myrsky oli harvinaisen pitkäkestoinen ja laajalle levittäytyvä kesämyrsky. Hailuoto-Marjaniemen puuskalukema 27,8 m/s oli korkein, maa-alueilla korkeimmat lukemat olivat Vaasa-Klemettilässä ja Kuopio-Maaningassa, joissa tuulen voimakkuudeksi mitattiin 24,9 m/s.

Kotimaa
Puu kaatuneena autojen päälle.
Terijoen salava katkesi ja kaatui pysäköityjen autojen päälle Solkikadun varrella Tampereen Kaukajärvellä. Kuva on otettu lauantaina klo 17.Jarkko Soikka

Meteorologi Jari Tuovisen mukaan laajuutensa ja pitkäkestoisuutensa vuoksi Rauli kipuaa kesämyrskyjen Top 5 -listalle. Mutta jos tarkastellaan myrskyjen puuskalukemia kaikkina vuodenaikoina, Rauli häviää syys- ja talvimyrskyille ja sen tekee tiukkaa päästä edes myrskyjen Top 20 -listalle. Jos taasen katsotaan syntyneitä vahinkoja, esimerkiksi sähköttömien talouksien lukumäärää, niiden perusteella Rauli yltäisi myrskyjen Top 10 -sarjaan.

Kun Rauli teki tuloaan myöhään perjantai-iltana, maan länsirannikolla havaittiin meteotsunami, nopeasti liikkuva ukkospilvinauha, joka oli päivällä aiheuttanut Ruotsin puolella kovia ukkosia.

– Porin edustalla oli havaittu veden pakenevan rannikolta kohti ulkomerta. Hetken kuluttua vesi oli palannut rantaan pieninä aaltoina, ja tämä oli toistunut useita kertoja muutaman tunnin aikana. Tällaisia myrskyyn liittyviä ilmiöitä havaitaan tavallisesti kerran kesässä. Ukkospilven liikenopeuden täytyy olla 70-100 km/h, muutoin meteotsunamia ei synny, meteorologi Jari Tuovinen kertoo.

Rauli oli kesämyrskyksi varsin pitkäkestoinen: ensimmäiset puuskat puhalsivat Pohjanmaan rannikolla jo klo 10 lauantaiaamuna ja viimeisimmät Pohjois-Karjalassa ja Itä-Savossa sunnuntain puolella, klo 2-3 aikaan aamuyöstä.

– On poikkeuksellista, että puuskittainen tuuli jatkuu kesällä näin kauan, sillä kesämyrskyt vaativat syvän matalapaineen ja vahvan korkeapaineen yhdistelmän. Talvella myrskyn kesto voi olla helposti 18 tuntia tai jopa vuorokauden, mutta kesäisin tyypillisimmillään 6-12 tuntia. Rauli jylläsi lähes vuorokauden puhaltaen kahdesta suunnasta, meteorologi Jari Tuovinen toteaa.

Kesäisin myrskyt ovat yleensä myös paikallisempia, ne sijoittuvat esimerkiksi pelkästään maan etelä- tai länsiosaan.

– Nyt kattavuus oli syysmyrskyn luokkaa, se kattoi koko Oulujoen suun eteläpuolelle jäävän alueen, Jari Tuovinen sanoo.

Kovimmat puuskalukemat mitattiin lauantai-iltana Oulun edustalla tuulen kääntyessä luoteeseen. Hailuoto-Marjaniemessä lukema oli 27,8 m/s. Maa-alueilla korkeimpiin lukemiin päästiin Vaasa-Klemettilässä ja Kuopio-Maaningassa, joissa tuulen voimakkuudeksi mitattiin 24,9 m/s.

– Tällä voimakkuudella saattaa kaatua järeämpiäkin puita. Sähköyhtiöt kartoittavat parhaillaan metsätuhoja, mutta tällä hetkellä meillä ei ole niistä tarkempaa tietoa, meteorologi Jari Tuovinen sanoo.