Mykkänen Saksan talousministerin TTIP-kritiikistä: ”Mitään käännettä neuvotteluissa ei ole”

Saksan talousministeri Sigmar Gabriel lyttäsi neuvottelut EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksesta epäonnistuneiksi. Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen kuitenkin uskoo, että sopimus lopulta syntyy.

Ulkomaat
Kai Mykkänen
Kai Mykkänen Jaani Lampinen / Yle

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, ettei neuvotteluissa EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksesta ei ole tapahtunut mitään käännettä, vaikka Saksan talousministeri Sigmar Gabriel arvostelee neuvotteluja jyrkin sanoin.

Gabriel sanoi sunnuntaina, että neuvottelut TTIP-sopimuksesta ovat käytännössä epäonnistuneet, vaikka kukaan ei varsinaisesti myönnä sitä.

Mykkäsen mukaan Gabriel on aiemminkin puhunut TTIP-sopimuksesta kovaan sävyyn Saksan sisäpoliittisissa keskusteluissa.

– En näe tässä mitään käännettä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Hän myös huomauttaa, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on koko ajan puhunut sopimuksen puolesta.

Sigmar Gabriel
Sigmar GabrielBernd von Jutrczenka / EPA

Mykkäsen mukaan EU-maiden johtajat ja ministerit ovat toistaiseksi antaneet aina tukensa TTIP-neuvottelujen jatkamiselle, ja tilanne on näin myös tällä hetkellä.

Gabrielin kommentit kertovat ulkomaankauppaministerin mielestä siitä, että tekeillä on historian suurin vapaakauppasopimus.

– Sen mukaisesti tämä on hyvin hankalaa, Mykkänen sanoo.

– Tässä on valtavasti kysymyksiä ja hankalasti yhteen sovitettavia sääntöjä kahden sellaisen talousalueen välillä, jotka molemmat kokevat olevansa sääntöjen asettajia eivätkä niiden vastaanottajia.

Mykkänen sanoo kuitenkin olevansa toiveikas sen suhteen, että sopimus vielä syntyy.

Neuvotteluja määrä jatkaa syksyllä

EU-maiden kauppaministerit kokoontuvat 22. syyskuuta puimaan heinäkuussa pidetyn neljännentoista neuvottelukierroksen tuloksia.

– Tarkoitus on aloittaa viidestoista neuvottelukierros alkusyksystä ja päästä neuvotteluissa mahdollisimman pitkälle jo syksyn aikana, Mykkänen sanoo.

Virallisena tavoitteena on saada sopimus valmiiksi vielä Barack Obaman presidenttikauden aikana eli tammikuun loppuun mennessä. Mykkänen myöntää tavoitteen olevan haastava, sekä sisältökysymysten osalta että myös lähestyvien Yhdysvaltain presidentinvaalien vuoksi.

– Erityisesti investointisuojasopimuksen ja siihen liittyvän riitojenratkaisumekanismin osalta on selkeästi eri näkemyksiä edelleen.

Mykkäsen mielestä nyt on tärkeintä, että TTIP-neuvottelut etenevät. Sisältöjen suhteen on hänen mukaansa mahdollista päästä ratkaisun vielä tämän vuoden aikana.

– Varmistukset sille, että asia voi poliittisesti edetä, täytyy hakea sitten siinä saumassa kun se on mahdollista, Mykkänen sanoo.