Kreikkalaisen eläinpuiston johto tyrmää arvostelun: "Delfiinit näkevät auringon, olosuhteet kunnossa"

Särkänniemestä Kreikkaan lähelle Ateenaa siirretyt delfiinit voivat hyvin ja siirto sujui ilman ongelmia, kertoo Ylelle Attica Parkin osaomistaja Rudy Rallis. Hän torjuu eläinsuojeluaktivistien arvostelun siitä, että Attica Parkissa eläimillä olisi huonot oltavat.

Ulkomaat
Delfiinejä Attica Zoological Parkissa Kreikassa.
Delfiinejä esiintymässä Attica Park -eläinpuistossa Kreikassa elokuussa 2014.Yannis Kolesidis / EPA

Kreikkalaisen Attica Park -eläinpuiston toinen omistaja Rudy Rallis kertoo puhelinhaastattelussa, että delfiinit alkoivat uida yhdessä heti saavuttuaan Ateenan itäpuolella sijaitsevaan eläinpuistoon. Hänen mukaansa delfiinien kehon kielestä huomasi, että ne selvisivät siirrosta hyvin.

– Paikalla oli paljon eläinlääkäreitä Suomesta, Kreikasta ja muualta. Kaikki olivat tyytyväisiä siirron kulkuun.

Särkänniemen delfiiinit Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti siirrettiin Kreikkaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä operaatiossa, josta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Särkänniemen delfiineistä kaksi on viettänyt koko tähänastisen elämänsä sisätiloissa, joten ulkoilmassa olo tulee olemaan niille Rallisin mukaan suurin muutos. Kaksi delfiineistä on pyydystetty merestä ja kaksi on syntynyt Särkänniemessä.

– Kaksi nuorinta delfiiniä eivät ole koskaan nähneet Särkänniemessä taivasta, aurinkoa tai tuulta. Olosuhteet ovat niille uudet ja oudot, mutta olen varma, että ne lopulta nauttivat, Rallis sanoo.

Talouskriisi ei enää vaikuta delfiinien ruokintaan

Eläinsuojeluaktivistit ovat arvostelleet muun muassa sitä, että delfiinit joutuvat Kreikassa liiankin kovan auringonpaahteen kohteeksi.

Rallisin mukaan Attica Parkiin on aiemminkin siirretty delfiinejä Särkänniemeä vastaavista suljetuista oloista.

– Meille tuli aiemmin 11 delfiiniä Liettuasta ja ne sopeutuivat hyvin.

Myös delfiinien ruokinnasta on ollut huolta. Vuosi sitten Attica Parkin toinen omistaja, Jean Jacques Lesueur kertoi uutistoimisto Reutersille, että Kreikan talouskriisin takia delfiineille ei saada tuotua ulkomailta niiden tarvitsemaa ravintoa.

Eläinpuiston edustaja kertoo nyt, että kyseessä oli kriisiin liittyvä, muutaman viikon kestänyt ulkomaan maksuliikenteen häiriö, ei varsinainen rahapula.

– Delfiinit voivat syödä Ateenassa samaa erikoisruokaa kuin Suomessakin, Rallis sanoo.

"Delfiinin poikasia kuolee myös luonnossa" 

Kreikassa eläinsuojeluaktivistit ovat nostaneet useita oikeusjuttuja Attica Parkia vastaan muun muassa sillä perusteella, että olot siellä ovat puutteelliset ja että eläimet voivat huonosti.

– Syytteet olivat pahimmillaan naurettavia. Voitimme kaikki viisi oikeusjuttua, Rallis sanoo.

On myös oltu huolestuneita siitä, että eläimiä on kuollut Attica Parkissa. Eläintarhan osaomistaja kertoo, että delfiinivauvoja on kuollut: kuudesta syntyneestä delfiinistä kolme menehtyi. Kaksi delfiiniä syntyi kuolleena delfiinille, joka oli itsekin jo sairas.

– Delfiinipoikasten kuolinprosentti on ollut noin 50. Mutta se on samaa luokkaa luonnossa, Rallis sanoo.

Rudy Rallisin mukaan Kreikassa käydään eläintarhojen tulevaisuudesta samaa keskustelua kuin muissakin maissa.

– Delfiinit ovat seksikäs aihe aloittaa eläintarhojen vastustus. Mutta ehdoton enemmistö kreikkalaisista, jotka käyvät täällä, ovat tyytyväisiä eläinpuistoomme, Rallis sanoo.