Ranskan sisäministeri: Burkinien täyskielto olisi vastoin perustuslakia

Keskustelu burkinien kieltämisestä ei ota laantuakseen Ranskassa. Sisäministerin mukaan lakimuutos olisi perustuslain vastainen.

Burkini on musliminaisten peittävä uima-asu, johon kuuluu hupullinen tunika ja pitkät housut. Kuva: EPA/Rob Voss

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve sanoo, että musliminaisille suunnatun peittävän uima-asun eli burkinin kieltäminen lailla voi olla perustuslain vastaista.

Cazeneuve vakuuttaa ranskalaisen La Croix -lehden haastattelussa, ettei maan hallitus lähde ajamaan burkinien täydellistä kieltämistä.

– Laki olisi perustuslain vastainen ja hyödytön. Lisäksi se todennäköisesti loisi vastakkainasettelua sekä korvaamatonta vahinkoa, sisäministeri toteaa.

Burkinin käyttökielto on herättänyt Ranskassa kiivasta keskustelua. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kielto rikkoo kansalaisten perusoikeuksia, kun taas kiellon kannattajat haluavat estää uskonnollisten symbolien julkisen käytön muun muassa turvallisuussyihin vedoten.

Ranskan hallinto-oikeus määräsi antoi perjantaina väliaikaisen ratkaisun, jonka mukaan Välimeren rannalla sijaitsevan Villeneuve-Loubet'n kaupungin asettama burkini-kielto tulee purkaa. Vaikka päätös koskee vain yhtä kaupunkia, sen katsotaan olevan ennakkotapaus myös noin 30 muulle kaupungille, jotka ovat hiljattain kieltäneet peittävän kokovartalouimapuvun käytön uimarannalla.