Tutkija vuoden eristäytymiskokeen jälkeen: Mars-lento on realismia lähitulevaisuudessa

Mars-lentoon valmistava eristäytymiskoe on päättynyt Havaijilla. Kuusi tutkijaa eli vuoden ajan sulkeutuneena 93 neliömetrin kokoiseen kupoliin. He poistuivat Mauna Loa -vuoren rinteellä sijaitsevasta tukikohdastaan vain avaruuspukuihin pukeutuneina.

tiede
Uutisvideot: Mars-tutkijat eristäytyivät vuodeksi kupoliin
Uutisvideot: Mars-tutkijat eristäytyivät vuodeksi kupoliin

Kuusi tutkijaa harjoitteli vuoden ajan elämää Marsin pinnalla leiriytymällä havaijilaisen tulivuoren rinteellä. Sunnuntaina Ranskasta, Saksasta ja Yhdysvalloista kotoisin olevat tutkijat poistuivat 93 neliön kupolistaan.

Ranskalaisen Cyprien Verseux'n mukaan eristäytymiskoe osoitti, että Mars-lento voi onnistua.

– Voin kertoa henkilökohtaisen mielipiteeni, ja se on, että lento Marsiin on realismia lähitulevaisuudessa. Uskon, että teknologiset ja psykologiset ongelmat voidaan ratkaista, Verseux sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on rahoittanut Havaijin yliopiston tutkimusta. Kokeen tarkoituksena oli tutkia maan pinnalla, mllaisia konflikteja pitkäaikaisesta raittiin ilman, tuoreen ruoan ja yksityisyyden puutteesta seuraa ja miten koehenkilöt niistä selviytyvät.

Vuoden ajan tutkijat elivät kupolissa kuin olisivat Marsissa ja poistuivat sieltä vain "avaruuskävelyjä" varten, avaruuspukuihin pukeutuneina.

Nasa on järjestänyt vastaavanlaisia eristäytymiskokeita aiemminkin, mutta nyt päättynyt on toistaiseksi pisin. Venäjällä järjestettiin 520 päivän mittainen Mars-simulaatio 2010–2011.

Lähteet: AP, Reuters