Särkänniemen pitkäaikaisin delfiinikouluttaja: "Päällimmäisenä on kiitollisuus"

Kai Mattsson on ollut delfiinien kouluttajana Särkänniemessä delfinaarion perustamisesta asti. Viikonloppuna hän saatteli suojattinsa matkaan kohti uutta kotia.

Kotimaa
Leevi ja Eevertti
Antti Eintola / Yle
Delfiinikouluttaja Kai Mattsson.
Delfiinien kouluttaja Kai Mattsson oli sunnuntaina väsynyt ja haikealla mielellä. Päällimmäinen tunne oli kuitenkin kiitollisuus. Petri Aaltonen / Yle

Eläinkouluttaja Kai Mattsson oli Delfin rinnalla kuljetuslaatikossa, kun delfiiniurostasiirrettiinlauantain ja suunnuntain välisenä yönä Särkänniemestä Tampere-Pirkkalan lentokentälle. Sieltä Delfin ja kolmen muun eläimen matka jatkui kohti Kreikkaa.

Tilanne oli kouluttajalle koskettava, mutta tunteet olivat siirtohetkellä kouluttajille toissijaisia. Tärkeintä oli eläinten hyvinvointi. Osa hoitohenkilökunnasta tarkkaili, osa rauhoitteli delfiinejä.

– Mielestäni olin sen eläimille velkaa. Se oli ammattitaitoa, joka meiltä löytyy. Tunteet tulevat myöhemmin.

Delfiinit ovat opettaneet paljon.

Kai Mattsson

Mattsson on työskennellyt delfiinien kanssa yli 30 vuotta. Hän sanoo, että aikaan mahtuu paljon hyviä asioita ja muistoja.

– Silloin kun aloitettiin, enpä olisi koskaan uskonut, että tämäkin päivä tulee.

"Eläimet hoidetaan niin pitkään kuin mahdollisuus suodaan"

Mattssonin työ Särkänniemen delfiinien kanssa jatkuu vielä jonkin aikaa. Tutut kouluttajat ovat useiden kuukausien ajan Kreikassa helpottamassa delfiinien sopeutumista. Myös Mattsson matkustaa vuorollaan Attika Parkiin.

– Tehtävämme on hoitaa eläimet hyvin ja se tehdään niin pitkään, kun meille siihen suodaan mahdollisuus, Mattsson sanoo.

Mattsson uskoo, että myös delfiinien uudet hoitajat ovat ammattitaitoisia.

– Vaikka on haikea mieli, niin päällimmäisenä on kiitollisuus siitä, että on saanut olla etuoikeutettu ja tekemisissä näiden upeiden eläinten kanssa. Delfiinit ovat opettaneet paljon.