Ylijäämäomenoita voi tällä viikolla viedä turkulaiskouluihin

Hyväsatoisena vuotena omenoita jaetaan portinpielessä olevista koreista ja sosiaalisessa mediassa. Jo kauan on ihmetelty, miksei ylimääräisiä omenoita voi viedä koulukeittiöille. Nyt voi.

omena
Lobo-syysomenoita.
Ulla Ylönen

Hyvänä satovuotena ylimääräiset omenat päätyvät paljon helpommin riistaeläimille kuin koululaisille. Koulukeittiöissä ei normaalisti ole varauduttu ottamaan vastaan yksityisten lahjoittajien omenoita.

Turun kouluissa on silloin tällöin ollut kotimaisen omenan päiviä, mutta ei sen enempää. Nyt Lounais-Suomen jätehuolto on Hävikkiviikon innoittamana lanseerannut Omenapörssin. Yliopistonkadulla järjestetään ensi lauantaina (3.9.) hävikkikarnevaalit, jossa otetaan vastaan muun muassa omenoita.

– Siitä mekin saimme idean, että myös koulujen keittiöt voisivat ottaa vastaan omenoita. Etteivät vaan hyvät omenat mene kompostiin tai roskikseen, Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen kertoo.

– Toivomme, että turkulaiset, joilla on ylimäärin oman puutarhan omenia, toisivat niitä kouluun.

Kouluruoan kotimaisuus toteutuu hyvin lihassa

Arkea, joka vastaa muun muassa Turussa koulujen ja päiväkotien ruokapalvelusta, on vuosi vuodelta lisännyt aterioiden kotimaisuusastetta. Esimerkiksi Turun kouluissa tarjottava liha on kokonaan kotimaista.

– Tällä hetkellä kaikki kouluissa tarjottava broileri sekä sian- ja naudanliha on todellakin sataprosenttisesti kotimaista, Paula Juvonen toteaa.

Etteivät vaan hyvät omenat mene kompostiin tai roskikseen.

Paula Juvonen

– Lihan lisäksi kotimaisia ovat tällä hetkellä myös maito- ja maitotaloustuotteet sekä viljat, hiutaleet ja jauhot. Marjoistakin meillä on kotimainen vaihtoehto aina silloin, kun marjat tarjotaan kuumentamatta.

Paljonko kouluruoasta on lähiruokaa?

– Varsinaista lähiruokaa ei pystytä valitsemaan kaikessa, sillä olemme niin suuri toimija. Kaikki ruoka ei voi olla turkulaista tai varsinaissuomalaista, sillä teemme päivässä 23 000 koulu- ja päiväkotiruoka-annosta. Niin suuria lihantuottajia ei Turusta löydy, Juvonen sanoo.

Kyllä Turun kouluissa silti syödään myös ihan oikeaakin lähiruokaa.

– Ostamme varrasleipämme Veraisten leipomosta Mynämäeltä. Sen ruisjauhot tulevat Kemiön Myllystä. Lisäksi tarjoamme kalapihvejä, joiden särki ja lahna on kalastettu lähivesiltä. Paikallinen Wallinin kalaliike valmistaa pihvit.

Luomuruoallakin on Arkean systeemissä oma, määritelty osuutensa.

– Koulu- ja päiväkotikeittiöissä tarjotaan päivittäin kahta luomutuotetta: varrasleipää ja piimää. Päiväkodeissa on lisäksi luomuhiutaleita. Henkilöstöravintoloissamme on luomuna tarjolla myös balsamicoa, oliiviöljyä, hunajaa sekä reilun kaupan kahvia ja teetä.