Tekstiilejä ei saa viedä enää kaatopaikalle – oikeita osoitteita ovat keräykset, kirpputorit ja polttouuni

Tekstiilien sijoittaminen kaatopaikoille ei ole ollut sallittua enää tämän vuoden alusta lähtien. Vaatteita ja kodintekstiilejä on opittu jo hyvin kierrättämään. Vaatekeräyksiin tai kirpputoreille kelpaamattomat vaatteet ja kodintekstiilit päätyvät Pohjanmaalla poltettavaksi.

U-landshjälp från folk till folk i Finland (UFF)
Vaatteiden keräyslaatikoita.
Stormossen tekee yhteistyötä UFF:n kanssa. Elina Kaakinen / Yle

Laki on kieltänyt tekstiilien viemisen kaatopaikoille tämän vuoden alusta lähtien. Vaasassa ja ympäristökunnisa Stormossenin 13 hyötykäyttöasemaa kerää kierrätyskelpoisia vaatteita yhteistyössä hyväntekeväisyysjärjestö UFF:n kanssa.

Stormossenin viestintäpäällikkö Nina Lindman sanoo, että vuosia jatkunut yhteistyö UFF:n kanssa on toiminut hyvin ja ihmiset ovat alkaneet oppia kierrättämään vaatteita.

– Meidän jäteasemilta tulee 180 tuhatta kiloa vaatteita UFF:n keräyspisteisiin ja menee sieltä eteenpäin, sanoo Lindman.

Vaatekeräyslaatikko
Vaatekeräykseen kelpaavat ehjät ja puhtaat vaatteet ja myös kodintekstiilit.Elina Kaakinen / Yle

Myös SPR ja muut järjestöt keräävät käyttökelpoisia vaatteita.

– Vaatteidenkierrätysinto vaihtelee aika paljon. Jotkut ovat hyvinkin innokkaita ja esimerkiksi kipputoritoiminta on nykyisin aktiivista, tietää Lindman.

UFF:n vaatekeräykseen voi tuoda ehjää, hyväkuntoista ja puhdasta vaatetta. Myös kodintekstiilejä otetaan vastaan.

Kierrätykseen kelpaamattomat tekstiilit ja vaatteet päätyvät pohjalaisten jäteyhtiöiden omistamaan Westenergyn polttolaitokseen. Siellä tekstiileistä tehdään sähköä ja kaukolämpöä.

– Vaatteita ja muita tekstiilejä ei Stormossenin alueella joudu kaatopaikalle, vakuuttaa viestintäpäällikkö Nina Lindman.