Rymättylässä valmistuu lampaanmaitojäätelö – lampaiden lypsäminen on harvinaista

Naantalissa valmistetaan ainoana Suomessa lampaanmaitojäätelöä. Jäätelö soveltuu monelle allergikolle.

jäätelö
Lammas laitumella
Lampaiden lypsäminen Suomessa on harvinaista.

– Utu, utu, utu, utu! Tulkaa tytöt, tulkaa!, huutaa lampuri Katja Sikka uuhilleen.

Kaikki laitumella olevat 24 lammasta keskeyttävät ruohonsyönnin ja lähtevät äänen suuntaan.

SikkaTalun lammastilalla on aamulypsyn aika. Tänään on myös tilan jäätelöpäivä eli lampaanmaitojäätelöä valmistetaan myyntiin. Vaniljajäätelömassa odottaa kylmiössä käsittelyä. Jo eilen on 900 purkkia tarroitettu valmiiksi.

Naantalin Rymättylässä valmistetaan ainoana Suomessa lampaanmaitojäätelöä. Myös lampaiden lypsäminen on harvinaista.

– Maailmallakin lampaiden lypsäminen on harvinaista, sanoo lampuri Katja Sikka.

Lampaanmaitojäätelö sopii joillekin allergikoille

Tilan jäätelö on lisäaineeton ja soveltuu monelle allergikolle, sanoo lampuri Katja Sikka.

– Lampaanmaitojäätelöä ei ole homogenoitu eikä siihen ole lisätty mitään, mikä pehmentäisi jäätelöä. Se on gluteeniton, kaksi mauista on munattomia.

Lampaat kulkevat lypsytasanteelle kiltisti peräkanaa. Niille tarjotaan pieni kaura-annos lypsyn aikana. Lypsättävät lampaat ovat pääosin itäfriisiläistä maitolammasta.

– Ahvenanmaanlampaalla aloitimme maitolypsyn, mutta tämä itäfriisiläinen maitolammas on maitomäärältään ihan toista luokkaa. On meillä vielä yksi ahvenanmaanlammas, ja kaksi suomenlammasta on kokeilussa.

Kesäkauden tuote

Lampaanmaitojäätelöä saa pääosin kesäaikana. Karitsoinnit tapahtuvat maaliskuussa ja lampaanmaito on varattu karitsoille kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Sen jälkeen uuhia lypsetään jäätelöä varten. Talvisaikaan lampaita ei lypsetä.

– Jäätelön valmistaminen on todella yksinkertaista. Tarvitaan vain maito, sokeri ja joku maku.

Tilalla tehdään suklaan, vaniljan ja kookoksen makuista lampaanmaitojäätelöä.

Juttua korjattu 13.9. kello 17.14: Lampaanmaitojäätelö ei sovellu lehmänmaitoallergikoille, koska Eviran mukaan lampaanmaidossa ja vuohenmaidossa on samoja proteiineja kuin lehmänmaidossa. Täten monet lehmänmaitoallergiset eivät voi käyttää niitä. Jutussa väitettiin aiemmin, että lampaanmaitojäätelö soveltuu lehmänmaitoallergikolle.