Hyppää sisältöön

Levy-yhtiö pulassa Suomen postimaksujen kanssa: Jopa tuplasti kalliimpia kuin muualla – näin Posti vastaa

LP-levyn lähettäminen ulkomaille maksaa Suomessa yli tuplasti esimerkiksi Saksaan verrattuna. Pienlevy-yhtiö Verdura Recordsin mukaan ulkomailta tulee todella paljon palautetta Suomen korkeista postimaksuista.

Levyharrastajien keskuudessa postipakettien hinnat ovat jatkuva puheenaihe. Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Janne Martinkauppi lähettää vinyylilevyjä ulkomaille viikoittain. Paketissa on usein maksimissaan kolme levyä, ja niiden suunta on yleensä Keski-Eurooppa.

– Niitä menee Saksaan, Hollantiin, Ranskaan, Italiaan. Minulle päin paketteja tulee jenkeistä, Ruotsista ja Saksasta, kertoo pienlevy-yhtiö Verdura Recordsin omistajana toimiva Martinkauppi.

Vielä reilut viisi vuotta sitten yhtiö myi levyjä myös kauppoihin ja tukkuliikkeisiin EU:n ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin. Liiketoiminta sinne on hiipunut sitä mukaa, kun postimaksut ovat kallistuneet. Levyjen ulosmyyntihinnat nousisivat liian korkeiksi.

– Julkaisusta riippumatta sinne ei saa menemään mitään. Joidenkin levyjen kohdalla se on iso menetys. Moni on ihan suoraan sanonut, että syynä ovat liian kalliit postikulut. Jos joku tilaa 15 euron levyn ja maksaa yhtä paljon postikuluja, kyllä se herättää hämmennystä.

Tosin paketin lähettäminen Yhdysvalloista Suomeen on suunnilleen samanhintaista.

Pakettikin puolet halvemmalla

Posti ilmoitti keskiviikkona nostavansa ulkomaille menevien, alle kymmenen kilon painoisten pakettien hintoja 12-15 prosenttia lokakuun alussa.

– En ole yllättynyt. Nuohan ovat tasaisesti nousseet viime vuosina.

Martinkaupin mukaan Suomen ja muiden Pohjoismaiden korkeita postimaksuja kummastellaan Keski-Euroopassa jo nyt.

Moni on ihan suoraan sanonut, että syynä ovat liian kalliit postikulut.

Janne Martinkauppi

– Levy-yhtiölle tulee tosi paljon ihmettelyjä korkeista hinnoista. Etenkin enintään kahden kilon paketeissa on iso ero.

Vajaa kaksi kiloa painavan paketin lähettäminen Suomesta voi maksaa tiettyjen EU-maidenkin sisällä lähettäjälle lähes 30 euroa, kun samankokoinen paketti tulee esimerkiksi Italiasta tai Hollannista Suomeen Martinkaupin mukaan lähes puolet halvemmalla.

– Kalliit kansainväliset postimaksut ovat tuntuneet pahasti, mutta siitä on hankala oikein syyttää ketään. Postin liiketoiminnan ratkaisut ovat luultavasti perusteltuja, Martinkauppi toteaa.

Harrastus voi käydä kalliiksi

Pakettien lähetysmaksut ovat jatkuva puheenaihe myös levyharrastajien keskuudessa, ja levypakettien punnitseminen on tarkkaa puuhaa.

Testasimme, paljonko painaa pahviin pakattu LP-levy. Paketin paino ylitti niukasti 500 grammaa, mikä on toiseksi halvimman maksikirjeen yläpainoraja. Hieman ohuempaan pahviin pakattuna paino alitti 500 grammaa.

Alle 500 gramman paketin lähetys maksikirjeenä Suomesta muualle Eurooppaan maksaa noin 11-13 euroa, 500-1000 gramman painoisen jo 17-19 euroa.

Esimerkiksi Saksasta (siirryt toiseen palveluun) sama paketti kulkee ulkomaille käytännössä yli puolet halvemmalla.

Tilasimme myös Japanista paketin, jossa oli kaksi LP-levyä. Paketin paino oli noin 700 grammaa ja postimaksu noin kymmenen euroa. Samanlaisen paketin lähettäminen Suomesta Japaniin maksaa halvimmillaan noin 25 euroa.

Lentorahtiin voidaan Saksassa valjastaa kokonainen kone, Suomesta paketit lähtevät usein reittikoneen matkassa.

Toni Laaksonen

Velvoitteet uusiksi

Viestintävirasto on määritellyt hiljattain uudestaan pakettien yleispalveluvelvoitteita, jotka ovat taanneet Postille verovapaat palvelut ja samalla kilpailuedun.

Yleispalveluvelvoite poistuu kotimaan paketeista, joiden postimaksut laskevat. Velvoite pysyy voimassa ulkomaille lähetettävien, enintään kymmenen kilon painoisten postipakettien osalta Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Näiden pakettien hintoja Posti korottaa lokakuussa.

Kysyimme Postilta, mihin ulkomaille suunnattujen pakettilähetysten hinnoittelu (siirryt toiseen palveluun) perustuu. Kysymyksiin vastaa Postin pakettiliiketoiminnan johtaja Toni Laaksonen.

1. Miksi paketin lähettäminen Suomesta Keski-Eurooppaan on paljon kalliimpaa kuin toiseen suuntaan?

Suomeen tulee Saksan suunnasta moninkertaisesti liikennettä verrattuna siihen, minkä verran Suomesta lähtee sinne. Volyymit ovat siellä niin isoja, että lähetysten yksikkökustannukset on pystytty viemään alas. Lisäksi pakettien kuljetukset hoituvat Keski-Euroopassa maiden välillä rekkarahtina, kun Suomessa joudutaan käyttämään meri- tai lentorahtia.

Lentorahtiin voidaan esimerkiksi Saksassa valjastaa kokonainen kone, jolloin eri kokoluokkien paketteja voidaan hinnoitella joustavasti. Suomesta lähtevät paketit menevät usein reittikoneen matkassa, joten kulut ovat huomattavasti kalliimpia.

2. Miksi edullisempi Economy-luokka poistettiin joitakin vuosia sitten ulkomaanpakettien hinnoista?

Economy-paketti kulki merirahtina, Priority lentorahtina. Merirahdilla oli kahdesta kolmeen päivää pidempi toimitusaika. Yhdistimme kaikki volyymit lentorahtiin, jolloin saimme kuluttajalle lyhyemmät toimitusajat ja prosessi yksinkertaistui. Hintoihin emme koskeneet eli kuluttaja sai nopeamman palvelun samalla hinnalla.

Toimittajien kustannukset ovat nousseet, mikä on vaikuttanut myös Postin hintoihin.

Toni Laaksonen

3. Hinnat ovat kuitenkin nousseet sen jälkeen, ja jälleen lokakuussa. Miksi?

Lähetysten kustannukset ovat riippuvaisia alihankkijoiden ja kumppanipostien kustannustasosta. Kun toimittajien kustannukset ovat nousseet, se on vaikuttanut myös Postin hintoihin.

Alle kymmenen kilon painoisen, ulkomaille lähtevän paketin hinnoittelu on laskettu vastaamaan sen todellisia kustannuksia pohjautuen meidän kustannuslaskentaamme.

Hintatason on vastattava kustannuksia, jotka meille toimituksista oikeasti aiheutuvat. Emme voi tehdä niillä suurta voittoa.

4. Millaista palautetta Postille tulee pakettien lähetyshinnoista?

Yleinen palaute on se, että Keski-Euroopasta olisi paljon halvempaa lähettää tavaraa Suomeen kuin Suomesta sinne. Postin kannalta tässä on väärinkäsitys. Isot verkkokauppiaat voivat määrittää itse, millä hinnalla he myyvät palvelujaan ja tuotteitaan. Ne ottavat postimaksut omaan piikkinsä, vaikka pienentävät samalla omaa katettaan. Toki postimaksut voivat siirtyä tuotteiden hintoihin. Kuluttajalle tämä näyttäytyy ilmaisina tai hyvin edullisina postikuluina.

Isojen verkkokauppojen toimitusvolyymit ovat niin korkeita, että niillä on varaa tällaiseen. On virheellinen käsitys, että nämä hinnat olisivat Saksan tai vaikkapa Hollannin postilaitoksen määrittelemä.