Hyppää sisältöön

Sovintosopimus laittomasti irtisanotun kunnanjohtajan kanssa läpi Kittilän valtuustossa

Kittilän kunnanvaltuusto on hyväksynyt sovintosopimuksen laittomasti irtisanotun kunnanjohtajan Anna Mäkelän kanssa. Aluksi näytti siltä, että asiasta päättäisi henkilöitä, jotka ovat jäävejä. He kuitenkin jääväsivät itsensä ennen päätöksentekoa.

Kittilän kunnanvaltuuston kokous venyi useiden neuvottelutaukojen takia. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilän kunnanvaltuusto käsitteli maanantaina sovintosopimusta kunnanjohtaja Anna Mäkelän kanssa. Mäkelä irtisanottiin vajaa kaksi vuotta sitten, marraskuussa 2014. Potkut todettiin laittomiksi korkeimmassa hallinto-oikeudessa viime kesäkuussa.

Viime kevään ajan kunnan edustajat hieroivat sovintoa Mäkelän kanssa. Sovintosopimuksen mukaan kunta maksaa Mäkelälle 1,5 vuoden palkan verran rahaa sekä asianajajan kuluja yhteensä 135 000 euroa. Rahat saadakseen Mäkelän on irtisanouduttava virastaan. Sopimuksen voimaantulon jälkeen osapuolilla ei ole toisiaan kohtaan Mäkelän virkasuhteeseen tai sen päättymiseen liittyen toisiaan kohtaan muita vaatimuksia.

Sovintosopimusta valtuustolle avasivat sovintotoimikunnan asiantuntijoina toimineet työoikeuden professori Seppo Koskinen ja asianajaja Jarmo Juntura.

Jäävejä päättäjiä

Ongelmana on se, että suurin osa valtuutetuista on jäävejä käsittelemään Anna Mäkelän irtisanomiseen liittyviä asioita, koska he ovat samassa asiassa rikostutkinnassa. Jääviyden on vahvistanut Kuntaliitto, jolta kysyttiin etukäteen lausuntoa asiasta. Poliisitutkinnassa on 23 valtuutettua eli neljää lukuunottamatta kaikki he jotka äänestivät Mäkelän irtisanomisen puolesta marraskuussa 2014. Tutkinta on edelleen kesken.

Kun sovintosopimuksesta alettiin käsitellä, paikalla oli neljä henkilöä, jotka olivat jäävejä. He olivat Veli-Matti Junnola (kesk.), Vuokko Mäntymaa (kesk.), Torsti Patakangas (kok.) ja Tapani Rantakangas (kesk.). Heistä Junnola johti Mäkelän irtisanomista valmistellutta tilapäistä valiokuntaa. Patakangas oli tilapäisen valiokunnan varapuheenjohtaja ja äänesti Mäkelän irtisanomisen puolesta kunnanvaltuustossa marraskuussa 2014. Mäntymaa ja Rantakangas äänestivät niin ikään irtisanomisen puolesta valtuustossa.

Kahden neuvottelutauon jälkeen tämä nelikko kuitenkin jääväsi itsensä päätöksenteosta.

Valtuusto jatkoi asian käsittelyä 19 valtuutetun voimin eli niukasti päätösvaltaisena. Valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.) esitti, että sovintosopimus palautetaan valmisteluun. Yrityksen esitys hävisi äänestyksessä äänin 11-6, kaksi tyhjää.

Tämän jälkeen Yritys esitti, että valtuusto tekee päätökseen lisäyksen, jonka mukaan Mäkelän irtisanomisesta maksettavia korvauksia ja kuluja voitaisiin periä takaisin niiltä päättäjiltä, jotka mahdollisesti todetaan myöhemmin syyllisiksi rikokseen asiassa. Tämäkin esitys meni nurin äänin 10-8, yksi tyhjää.

Toimikunnan esitys meni valtuustossa läpi siis jälkimmäisessä äänestyksessä kymmenen valtuutetun äänellä.

KHO:n päätös vihdoin tiedoksi

Ennen sovintosopimuksen käsittelyä valtuustolle tuotiin tiedoksi korkeimman hallinto-oikeuden päätös kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisesta. Viimeksi päätös yritettiin tuoda valtuustolle tiedoksi viime kesäkuussa, mutta valtuustossa ei tuolloin ollut riittävästi varahenkilöitä läsnä jäävien päättäjien tilalle.

Tällä kertaa varamiehiä ja -naisia oli paikalla riittävästi, joten valtuusto oli päätösvaltainen ja päätös saatiin valtuustolle tiedoksi.