Hyppää sisältöön

Junaliikenne keskeytynyt Hyvinkään ja Hämeenlinnan välillä – "Louhintatöissä sattui vähän liian iso räjähdys"

Sähköratavaurio on keskeyttänyt junaliikenteen pääradalla Hyvinkään ja Hämeenlinnan välillä. Matkustajat siirretään linja-autoihin.

Räjäytyspaikka oli uuden rakenteilla olevan kolmioraidetunnelin pohjoisen sisäänmenoaukon ulkopuolella, josta suojamatot ja kivet lensivät ajojohtimen tolpan ja lankojen päälle. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Junaliikenne on toistaiseksi keskeytynyt Hyvinkään ja Hämeenlinnan välillä sähköratavaurion vuoksi. Riihimäki–Sammalisto-välillä oleva sähkörata vaurioitui kolmioraiteen louhintatyössä.

– Vaurioita kartoitetaan juuri. Louhintatöissä sattui vähän liian iso räjähdys ja se on vaurioittanut sähköradan laitteita. Siellä on yksi sähköradan portaali vaurioitunut, kertoo liikennepäällikkö Tuomo KettulaLiikenneviraston (siirryt toiseen palveluun)Rataliikennekeskuksesta.

Pääradan ratajohtopylväs ja sen perustukset ovat vaurioituneet Riihimäeltä pohjoiseen sijaitsevalla kolmioraiteen työmaalla. (Klikkaa kuva suuremmaksi.) Kuva: VR Track Oy

Urakoitsijan projektipäällikkö Petri Ketonen Kreate Oy:stä kertoo tarkempia tietoja:

– Siellä louhittiin kanaalia kuivatusjärjestelmää varten. Tässä yhteydessä räjäytys vaurioitti ratajohtopylvästä ja sen perustuksia. Emme vielä tiedä tarkempaa syytä, miksi räjäytyksellä oli tällaiset seuraukset.

Räjäytys ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Liikenne on kuitenkin poikki arviolta useita tunteja.

– Yhtä raidetta saadaan varmaan jossakin vaiheessa liikennöitäväksi. Kolme raidetta siinä kohdalla menee, mutta nyt ne on kaikki suljettu, sanoo Kettula.

Kaikkia vuoroja ei ehkä korvata

VR tiedottaa, että kaluston rajallisuuden vuoksi kaikille vuoroille ei bussikuljetusta välttämättä ole saatavilla. Kaikki kaukojunat oli tarkoitus korvata linja-autoilla Hyvinkään ja Hämeenlinnan välillä, mutta linja-autoja ei välttämättä voida taata kaikille junavuoroille. Linja-autot pysähtyvät myös Riihimäen rautatieasemalla.

– Tämä poikkeustilanne tulee koskemaan useita satoja matkustajia nyt, koska pääradalla on hyvin vilkas junaliikenne, kertoo VR:n viestintäasiantuntija Marja Merta.

– Kyllä siellä varmasti viivästyksiä tulee, varmasti kannattaa varautua myöhästymisiin, Merta muistuttaa junamatkustajia.

R-junat Helsingistä/Helsinkiin sekä taajamajunat Riihimäeltä Lahteen ajetaan toistaiseksi normaalisti, kertoo VR. Sen sijaan InterCity 173 väliltä Helsinki-Tampere ja Pendolino 46 väliltä Tampere-Helsinki ja InterCity 22 väliltä Tampere-Helsinki on peruttu.

Päivitetty 29.8.2016 kello 13:03: Lisätty VR:n uudet tiedot korvaavien bussikuljetusten saatavuudesta.