Poliisi epäilee: Tanskalaisnuori hyökkäsi suomalaisia verkkosivuja vastaan – FBI mukana tutkinnassa

Palvelunestohyökkäyksiä tutkitaan tällä hetkellä yhdessä Tanskan, Norjan ja Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin kanssa. Useita valtionhallinnon verkkopalveluja vastaan tehtiin keväällä palvelunestohyökkäyksiä, mikä aiheutti katkoksia ja hitautta esimerkiksi Kelan ja eduskunnan verkkosivuilla.

Kotimaa
Keskusrikospoliisin talo
Keskusrikospoliisin päämaja Vantaalla. Kuvaa on muokattu.Yle

Valtionhallinnon verkkopalveluihin keväällä kohdistuneiden palvelunestohyökkäysten tekijäksi on paljastunut tanskalainen nuori. Samalla on selvinnyt, että tekijä oli toteuttanut hyökkäyksiä myös Tanskassa ja Norjassa sekä todennäköisesti myös Yhdysvalloissa.

KRP on tutkinut hyökkäyksiä yhdessä Tanskan ja Norjan poliisin sekä Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kanssa.

– Tanskan poliisi on saanut kohdennettua tekijän Tanskaan, kertoo rikoskomisario Jyrki Kaipanen KRP:n Kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Hyökkäyksistä on epäiltynä yksi ainut tekijä, joka on Kaipasen mukaan täysi-ikäinen. Epäilty on tällä hetkellä kiinniotettuna.

– Esitutkinta on vielä kesken, mutta tämä on se alkutieto, joka voidaan kertoa, että se tekijä on selvillä, Kaipanen sanoo.

Useita valtionhallinnon verkkopalveluja vastaan hyökättiin keväällä. Palvelunestohyökkäys ilmeni hitautena ja toimimattomuutena muun muassa Kelan, puolustusministeriön ja eduskunnan sivujen toiminnassa.

– Hyökkäys vaikutti yli 200 eri verkkosivuun, ja kohdistui eri ministeriöihin ja heidän palveluntuottajiinsa, eli vaikuttavuus oli merkittävä osa Suomen valtionhallinnon verkkosivuista, Kaipanen sanoo.

Tutkintaa johtaa Tanskan poliisi, ja Kaipasen mukaan asiasta tiedotetaan lisää mahdollisesti jo tällä viikolla, kunhan tiedotuksesta on sovittu Tanskan poliisin kanssa.