Ammattijärjestäjä: Naiset huolehtivat kodista, miehet autotalleista ja bändipaidoista

Ammattijärjestäjien palvelut ovat yleistyneet Suomessa. Yhä useampi ammattijärjestäjä pitää myös maksullisia kursseja.

Kotimaa
Vaatekasa.
Heli Kaski / Yle

Suomen ammattijärjestäjät ry:n mukaan maassamme on tällä hetkellä noin 150 koulutettua ammattijärjestäjää. Yleisölle suunnattuja järjestämiskursseja on pidetty vuodesta 2004 alkaen.

– Nyt kun koulutettuja ammattijärjestäjiä on eri puolilla Suomea, niin myös koulutusten määrä lisääntyy. Lisäksi virtuaalisten kurssien määrä kasvaa ja tarjonta monipuolistuu koko ajan, sanoo Suomen ammattijärjestäjät ry:n puheenjohtaja Ulla Lundqvist.

Lundqvistin mukaan yhdistykseen liittyy vuosittain suurin osa uusista koulutetuista, eli vuosittain noin 20 uutta ammattijärjestäjää.

Siivous ja järjestäminen eri asioita

Yksi ammattijärjestäjien yhdistykseen kuuluvista on turkulainen Ilana Aalto. Hän kokee, että ihmiset ovat nyt todella innostuneita turhan tavaran karsimisesta.

Miehillä voi olla toisenlaisia tavaroita, kuten esimerkiksi musiikkikoelmat ja autotallit. Tai bändipaidat, joille mies ei tiedä mitä tehdä, vaikka ei mahtuisikaan niihin enää.

Ilana Aalto

– Arki pyörii helpommin, kun ei ole ympärillä ylimääräistä kamaa.

Aalto, ammattijärjestäjä ja Turun yliopiston kulttuurihistorian tutkija, valistaa, että järjestäminen on perusteellisempaa kuin siivous.

– Siivous on puhdistamista eli sitä, mitä tehdään päivittäin. Vaikka olisi tyhjä asunto, ainahan sinne kertyy pölyä ja tulee hiekkaa, kun ihmiset kulkevat sisään ja ulos.

Kun tavarat ovat järjestyksessä, siivoaminenkin on helpompaa.

– Pinnoilla ei ole turhia tavaroita; lehtipinoja ja muuta sellaista.

Järjestämisopeista maksetaan

Ilana Aalto pitää tänä syksynä ensimmäisen maksullisen kurssinsa järjestämisestä. Hinta on toista sataa euroa henkilöä kohden.

– Itselleni tuli tilaisuus järjestää pienryhmäkurssi 12 ihmiselle. Kiinnostusta on ollut oikein paljon.

– Nimistä päätellen ilmoittautuneet ovat naisia, mutta kyllä tämä ilmiö koskettaa myös miehiä. Miehillä on tavaraa samalla tavalla kuin naisillakin.

Voi laittaa vaikka ajastimen päälle vartiksi ja päättää, että nyt setvin tämän yhden tason tästä.

Ilana Aalto

Aallon mielestä kodin järjestämisestä ja sisustamisesta tulee helposti naisten projekteja. Koti mielletään hyvin usein naisten vastuualueeksi.

– Miehillä voi olla vähän toisenlaisia tavaroita, kuten esimerkiksi musiikkikoelmat ja autotallit. Tai bändipaidat, joille mies ei tiedä mitä tehdä, vaikka ei mahtuisikaan niihin enää.

Ammattijärjestäjä antaa täydellisessä sekasorrossa asuvalle vinkin tavaroidensa käsittelyyn.

– Aloittaminen on usein vaikeaa. Voi laittaa vaikka ajastimen päälle vartiksi ja päättää, että nyt setvin tämän yhden tason tästä. Sitten saa lopettaa, kun kello soi. Seuraavana päivänä toistetaan, Ilana Aalto sanoo.