Sarjakuvapiirtäjä pyöräili Yhdysvaltojen halki punk-asenteella – "Kaadoin hikeä ulos proteeseista"

Sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka pyöräili kesän aikana miehensä kanssa Yhdysvaltojen itärannikolta länsirannikolle. Matkaa kertyi yli 6 000 kilometriä. Leka sai tottua selittämään vastaantulijoille, ettei ole sotaveteraani vaikka käyttääkin jalkaproteeseja.

Christoffer Leka
Yli 6000 kilometrin matkalla Yhdysvaltojen halki maisemat vaihtuvat aavikosta vuoristoksi ja maissipelloista merenrantaan. Kaisa Leka pitää pyöräilyä ihanteellisena lajina jalkaproteeseja käyttäville.
Yli 6000 kilometrin matkalla Yhdysvaltojen halki maisemat vaihtuvat aavikosta vuoristoksi ja maissipelloista merenrantaan. Kaisa Leka pitää pyöräilyä ihanteellisena lajina jalkaproteeseja käyttäville.Christoffer Leka

– Pyöräily on hyvä laji proteeseja käyttävälle, koska siinä ei tule mitään kovia iskuja. Ei tarvitse tehdä jaloilla mitään hienostunutta, voi vaan runtata menemään, Kaisa Leka kertoo.

Hän tietää mistä puhuu: Leka palasi viime viikolla kolmen kuukauden Amerikan-matkalta, jonka aikana hän polki yli 6 300 kilometriä. Lekan molemmat jalat on amputoitu, mikä rajoittaa liikuntavalintoja.

– Jos mulla olisi terveet jalat, haluaisin juosta maratoneja, mutta se ei ole järkevää, joten olen keskittynyt pyöräilyyn, hän kertoo.

Pitkän pyöräilyn aikana olosuhteet vaihtuivat eurooppalaishenkisestä maisemasta maissipeltoon ja autiomaasta vuoristoon.

– Jossain Oregonin autiomaassa saattoi olla lämpöä 40 astetta, ja kaadoin oikeasti hikeä ulos proteeseista. Se on vähän kuin pyöräilisi kumisaappaat jalassa.

Vegaanin inhokki: Pork & beans

Kaisa Leka on pyöräillyt miehensä Christoffer Lekan kanssa aiemminkin pitkiä matkoja eri puolilla maailmaa. Pariskunnan retkien punaisena lankana kulkevat punk ja tee-se-itse-asenne.

– Punk-ideologia sopii hyvin pyörämatkaan, jossa mennään oman mielen mukaan, sinne minne fiilis vie. Meillä oli ajatus, että länteen mennään, mutta ei mitään virallista reittiä tai ohjattua matkaa. Tapasimme ihmisiä ja saimme vinkkejä, mihin kannattaa jatkaa. Sen mukaan mentiin, sen kummempia lupia kyselemättä, hän kertoo.

Christoffer Leka veti perässään noin 30 kiloa painavaa peräkärryä, josta löytyi muun muassa teltta ja makuupussit.

– Muutaman kerran ihmiset spontaanisti kutsuivat luokseen yöpymään, mikä oli tietenkin mielettömän hienoa, Leka kertoo.

Ruoka-asioissa omat suosikit ja inhokit löytyivät nopeasti.

Kaisa Leka on 38-vuotias porvoolainen sarjakuvapiirtäjä, joka on palkittu mm. arvostetulla Puupäähattu-palkinnolla.
Kaisa Leka on 38-vuotias porvoolainen sarjakuvapiirtäjä, joka on palkittu mm. arvostetulla Puupäähattu-palkinnolla.Vesa Marttinen / Yle

– Suurkaupungeissa on kaikenlaisia vegaaniherkkuja, joita ei Suomesta edes löydä, mutta kun mennään sinne keskiosiin, meille syntyi perivihollinen, tuote nimeltä pork & beans.

Sianlihalla höystetyt tölkkipavut eivät vegaanin ruokavalioon sovi, vaikka välillä vaihtoehdot olivat vähissä.

– Saattoi olla paikkoja, joissa kylän ainoa kauppa oli huoltoasema, jossa oli yksi pieni elintarvikehylly, ja ainoa kasviproteiini, mitä oli saatavilla, oli juuri tämä pork & beans. Sinä iltana syötiin sitten vaikkapa makaronia oliiviöljyn kanssa.

Oletko sotaveteraani?

Kaisa Lekan metalliset jalkaproteesit osoittautuivat Amerikan kylänraiteilla suosituksi small talk -aiheeksi.

– Joka ikisen huoltoaseman ja kaupan edessä, missä pysähdyimme, joku tuli kysymään, mitä mulle on tapahtunut. Loppumatkasta alkoi jo rasittaa, että pitää jokaiselle selittää omaa elämäntarinaansa, erityisesti, kun lähestysmistapa oli usein se, että olenko ollut armeijassa, olenko sotaveteraani.

Yhdysvalloissa tehdään vähän toisenlaista ulkopolitiikkaa, maassa on valtavat määrät nuoria amputoituja.

Kaisa Leka

– Se on suomalaisittain jännä ajatus, kun me ollaan totuttu siihen, että veteraanit ovat minua aika monta kymmentä vuotta vanhempaa porukkaa. Siellä kun tehdään vähän toisenlaista ulkopolitiikkaa, maassa on valtavat määrät nuoria amputoituja. Yritin sitten kohteliaasti luovia ulos niistä keskusteluista niin, etten ala pitää mitään raivokasta monologia sodankäynnistä.

Numerot menettivät merkityksensä

Pariskunnan reitti kulki New Yorkista Kaliforniaan 13 osavaltion halki. Tarkkaa kilometrimäärää ei ole laskettu, mutta 6 300 lienee lähellä totuutta, Leka arvioi. Aiemmilla pitkillä pyörämatkoilla muun muassa Islannissa, Ukrainassa ja Costa Ricassa numerot ovat olleet tärkeämpiä.

– Ensimmäisillä retkillä tuli mitattua keskinopeutta, kalorinkulutusta ja kaikkea mahdollista, tehtyä muistiinpanoja säästä ja niin edelleen. Mitä enemmän tulee pyöräiltyä, sitä merkityksettömämmiksi ne numerot muuttuvat. Ne elämykset on se juttu, joka sitten lopulta oikeasti jää mieleen.