Yle Ateenassa: Delfiinien ensimmäinen vuorokausi Kreikassa – leikkisiä ja iloisia

Kreikkaan eläinpuistoon siirrettyjen Särkänniemen pullokuonodelfiinien vointi on parempi kuin mitä eläinten hoitajat uskalsivat etukäteen odottaa. Paikalla olevan ja delfiinit aamupäivällä nähneen Ylen toimittajan mukaan delfiinit ovat leikkisän ja reippaan oloisia.

Ulkomaat
Särkänniemen delfiinit Kreikassa.
Särkänniemen delfiinit ovat käyttäytyneet leikkisästi uudessa kotipaikassaan Attikan eläinpuistossa Kreikassa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Särkänniemestä Kreikkaan siirrettyjen delfiinien vointi on hyvä ja alku uudessa kotipaikassa on Särkänniemen hoitohenkilökunnan mukaan mennyt yli odotusten, kertoo paikalla Attikan eläinpuistossa oleva Ylen ulkomaantoimittaja Pauli Lahti.

Kreikkaan Särkänniemestä delfiinien mukana matkustaneen eläinlääkärin Sanna Sainmaan mukaan delfiinien siirtymä kreikkalaiseläintarhaan ja eläinten ensimmäinen vuorokausi perillä on mennyt kaikin puolin hyvin.

Delfiinien hoitajien mukaan kaikkein paljastavinta delfiinien kunnosta on ollut se, että ne alkoivat syödä alusta asti perille päästyään.

Tunteet ovat kuitenkin olleet pinnassa eläinten pitkäaikaisilla hoitajilla. Delfiinien pääkouluttaja, yli 20 vuotta delfiinien kanssa työskennellyt Sari Järvisalo kuvasi henkilökunnan itkeneen liikutuksesta, kun he näkivät delfiinien eilen syövän ensimmäistä kertaa matkan jälkeen.

Särkänniemen delfiinit Kreikassa.
Särkänniemen delfiinit saivat ruokaa Attikan eläinpuistossa maanantaina.Mikko Ahmajärvi / Yle

Lahti näki delfiinit Attikan eläinpuistossa Ateenan laitamilla aamupäivällä.

– Delfiinit olivat hyvin iloisen ja leikkisän oloisia. En osaa verrata, minkälaisia ne ovat olleet kotihallissaan, mutta ne selvästi tunsivat kouluttajat ja leikittelivät. Ne olivat eläväisen ja reippaan oloisia delfiinejä, Lahti kuvaa.

Kreikkaan lähti Särkänniemestä kolme kouluttajaa ja kaksi eläinlääkäriä.

Myös itse lentomatka oli mennyt odotettua paremmin. Delfiineille oli annettu matkaa varten pieni määrä rauhoittavaa ainetta.

Delfiinejä oli etukäteen valmisteltu siirtoon

Delfiinien sopeutumista on auttanut se, että Särkänniemi oli etukäteen valmistanut delfiinejä siirtoon.

Niiden altaan veden lämpötilaa nostettiin Särkänniemessä siirtoa edeltäneinä viikkoina vähitellen 20 asteesta. Kreikassa delfiinien altaan veden lämpötila on 29 astetta, kertoo Lahti.

Lisäksi veden suolapitoisuutta nostettiin, koska Kreikassa delfiinien kotialtaassa on suolaista vettä.

Särkänniemen delfiinit Kreikassa.
Mikko Ahmajärvi / Yle

Seurana neljä muuta delfiiniä

Toistaiseksi suomalaisdelfiinit ovat vielä eläintarhan pienemmässä delfiinialtaassa, jossa ne saavat ensin rauhassa totutella keskenään uuteen ympäristöön.

Myöhemmin ne pääsevät puiston nykyisten neljän muun delfiinin seuraan.

Tuttu hoitohenkilökunta on delfiinien mukana, seurana ja tukena ainakin kaksi kuukautta.

– Täällä pidetään erittäin tärkeänä, että delfiineillä on tuttuja ihmisiä ympärillä. Aika, jonka Särkänniemen henkilökunta täällä viettää, ei ole kirkossa kuulutettu, vaan tilannetta seurataan ja reagoidaan sen mukaan, Lahti kertoo.

Särkänniemen delfiinit Kreikassa.
Mikko Ahmajärvi / Yle

Isommat tilat kuin Tampereella

Eläinlääkäri Sainmaa ja kouluttaja Järvisalo eivät halunneet vastata kysymykseen siitä, onko Kreikan eläintarha Särkänniemeä parempi vai huonompi paikka, kertoo Lahti.

Delfiinien tilat Attikan eläinpuistossa ovat kuitenkin isommat kuin Särkänniemessä: altaat ovat 2-3 kertaa suuremmat kuin Särkänniemessä. Delfiinit saavat myös uida auringon alla toisin kuin Särkänniemessä, jossa ne olivat sisätiloissa.

Pienemmässä altaassa on myös katettu osa, johon delfiinit pääsevät suojaan auringolta.

– Nyt delfiinit vielä totuttelevat aurinkoon ja ulkoilmaan. Sopeutumisen uskotaan vievän oman aikansa, Lahti kertoo.

Särkänniemen delfiinit Kreikassa.
Mikko Ahmajärvi / Yle