Hyppää sisältöön

Ikä on pehmentänyt lasten pelkäämää Rölli-peikkoa: "Anarkiaa ei saa viedä pois"

Lapsia 1980-luvulla pelotellut irvistelevä peikko säikyttelee uutta sukupolvea valkokankaalla entistä lempeämmin. Anarkiasta Rölli ei silti luovu koskaan.

Kuva: MRP Matila Röhr Productions Oy / Malla Hukkanen

Kaipuu lapsuuteen sai näyttelijä Allu Tuppuraisen tarttumaan kynään kesken Porin Teatterin näytäntökauden 1980-luvulla. Näyttelijä nautti työstään, mutta alkoi haikailla jotain muutakin. Hän muisteli lapsuusaikojen radiokuunnelmia. Niillä oli ollut merkittävä vaikutus omaan elämään aikoinaan. Tuppurainen päätti, että hän haluaa saavuttaa jotain samanlaista.

– Yhtenä päivänä aloin vain kirjoittaa. Sanoin silloiselle vaimolle, että tästä hahmosta tulet vielä kuulemaan. Se tuntuu hassulta, mutta niin minä tosiaan sanoin. En tosin osannut ajatella, että siinä ihan näin kävisi.

Rölli on vanhentunut

Allu Tuppuraisen luomasta Rölli-peikosta tuli koko kansan suosikki. Luultavasti kaikki olivat ainakin kuulleet siitä viimeistään 80-luvun lopussa. Lapset toisaalta rakastivat, toisaalta pelkäsivät sitä.

– Rölli on äkkiväärä vastarannan kiiski. Se on uhmaikäinen pikkupoika ja kärttyisä vanha ukko. Röllissä on kaikki nämä piirteet. Tiukat särmät ovat pyöristyneet vuosien saatossa ja tavallaan Rölli on vanhentunut, vaikka hahmona sen pitäisikin olla iätön, Allu Tuppurainen toteaa.

Anarkia kiehtoo

Suositun sarjan pohjalta tehdyt elokuvat eivät ole Allu Tuppuraisen kirjoittamia. Siksi hahmo on saanut hieman uuden muodon. Yhdestä asiasta Röllin kuoren sisältä löytyvä Tuppurainen ei aio koskaan luopua.

– Tietynlaista anarkiaa ei saa viedä pois. Se kuuluu Röllin hahmoon, kuten se kuuluu esimerkiksi Peppi Pitkätossun ja Vaahteramäen Eemelin hahmoihin. Anarkia kiehtoo katsojia.

Röllin tuorein seikkailu on esillä elokuvateattereissa tänä syksynä. Se saattaa jäädä viimeiseksi, mutta voi olla, että Röllistä ei ole vielä nähty kaikkia puolia.

– Suorituksen jälkeen tulee sellainen olo, että ei enää koskaan näitä karvoja naamaan ja tekohampaita suuhun, se on niin epämiellyttävää. Mutta kyllä siitä toipuu. Pieniä vihjailuja on jatkosta jo ollutkin, mutta en uskalla vielä sanoa mitään, kun ikääkin jo on. Mutta toisaalta – pitää varmaan lähteä salille, Tuppurainen suunnittelee.