Aktia: Suomen talouskasvu aneemista – Parannusta ei luvassa ilman rakennemuutoksia

Pankki arvioi euroalueen korkotason pysyvän matalana vielä pitkään.

talous
Aktian ekonomisti Heidi Schauman.
Aktian ekonomisti Heidi Schauman.Yle

Suomen kasvu jatkuu aneemisena, arvioi Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman pankin julkaisemassa talouskatsauksessa.

Rakennussektorin pienistä edistysaskelista huolimatta Suomen talouden kokonaisnäkymä on Aktian mukaan vaisu. Pankki pitää ennusteensa ennallaan: talouskasvu on tänä vuonna 0,9 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia.

Talous alkoi taas viime vuonna kasvaa ja kotimainen kysyntä tukee sitä, mutta näkyvissä ole mitään, mikä nostaisi talouskasvun takaisin 2000-luvun alun tasolle, Schauman sanoo tiedotteessa.

Ulkomaankauppa on ongelmissa kustannusrakenteensa ja heikon kysynnän vuoksi, työttömyys jatkaa korkealla tasolla. Ratkaisuksi Aktia vaatii rakennemuutoksia.

– Ilman laajoja rakennemuutoksia vaarana on jäädä alhaisen kasvun ja matalan työllisyyden loukkuun pitkäksi ajaksi, Schauman sanoo.

– Meidän on huolehdittava siitä, että pystymme muuttumaan muun maailman tahdissa ja että olemme paremmin, emme huonommin, valmistautuneita sekä digitalisaation jatkumiseen että palvelusektorin esiinmarssiin.

"Korot eivät nouse vielä pitkään aikaan"

Maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna jonkin verran ja jää kolmeen prosenttiin, Aktia arvioi. Yhdysvaltain keskuspankki FED nostaa korkoaan kerran tänä vuonna, mutta vasta marraskuisten presidentinvaalien jälkeen, pankki laskee.

Euroopan keskuspankilta ohjauskoron nostoa ei odoteta.

– Ei ole mitään syytä odottaa korkotason nousevan euroalueella vielä pitkään aikaan, Heidi Schauman sanoo.