Hyppää sisältöön

Räsymattotrendi voi nostaa kankeat kangaspuut vielä uuteen suosioon

Virkkaaminen, huovuttaminen ja kutominen ovat olleet viime vuosien käsityötrendejä. Mutta löytyykö kankeista kangaspuista vielä potentiaalia uuteen suosioon? Löytyy kyllä, arvelee Taitokeskus Ouran käsityöopettaja Raija Nikkola.

Näppi-opettaja Raija Nikkola (vas.) toivoo kangaspuista seuraavaa käsityöhittiä. Satu Seppälä kutoo jo trendiksi tullutta räsymattotyynyä. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Kangaspuilla kutominen kuului vielä yli 50 vuotta sitten jokanaisen perustaitoihin. Oli osattava kutoa kodintekstiilit, sillä kaupasta niitä ei saanut.

Listalla olivat esimerkiksi matot, verhot, pöytäliinat ja seinävaatteet. Ilman kunnollisia kapioita ei päässyt edes naimisiin.

Jos ei osannut, piti ostaa lähikylältä tai turvautua äidin apuun.

– Maailma on nyt erilainen, vertaa Näppi-opettaja Raija Nikkola.

Kangaspuilla kutominen on ollut vaarassa kadota sittemmin myös monista Etelä-Pohjanmaan Taitokeskuksista. Kato kävi suurimmin 90-luvulla, siillä raskaat ja kömpelöt kangaspuut veivät tilaa muulta tekemiseltä.

Myös asiakkaat katosivat, kun tarve oli toisenlaiseen tekemiseen.

– Ei voi laittaa pöytiä ja seuraavana iltana virkata tai tehdä metallilankatöitä. Vuokrat ovat korkeita. Jos kangaspuut on, käyttöaste pitäisi olla korkea, Nikkola selittää.

– Odotan, että trendi muuttuu ja kangaspuilla kutominen palautuisi trendikkäämmäksi. Olen nähnyt jo merkkejä esimerkiksi Seinäjoen asuntomessuiilta. Räsymatto koetaan kodikkaaksi ja lämpimäksi, Nikkola enteilee.

Yksi esimerkki räsymaton uudesta tulemisesta on räsymattotyyny, joka on paitsi kaunis, myös kestävä.

Räsy tulee uudestaan

Myös ihmisten kierrätysinto puhuu nyt kangaspuiden puolesta. Mikä onkaan ekologisempaa kuin käyttää jo käytettyä uuden tuotteen raaka-aineena, esimerkiksi vanhoista tekstiileistä leikattua matonkudetta uudessa matossa.

– Finlayson toi jo sen trendin, että räsy tulee uudestaan, Raija Nikkola kiittelee.

Kansalaisopistoissa kutomiskursseja on perinteisesti järjestetty aina. Myös Taitokeskus Ourassa Alavudella kangaspuita löytyy – tälläkin hetkellä jopa seitsemät. Kesällä lastenkurssilla koossa olivat yhdettoista kangaspuut, kun 80 tenavaa harjoitteli kutomista.

– En usko, että se koskaan häviää täysin, Nikkola sanoo kangaspuutekniikasta. – En ole tietenkään guru enkä ennustaja, mutta toivon, että se yhtenä käsityötekniikkana säilyisi.

– Etelä-Pohjanmaallahan tämä on ollut meidän alueen vahvuus. Mutta elinkeinona käsityö ei kunnolla elätä, se ei ole uutinen.

Hyvänä Nikkola pitää sitä, että nykyaikana netti voi tuoda uusia markkinoita käsityöyrittäjällekin. Maailmalle voi näin ollen ponnistaa pieneltäkin kylältä jäämättä pienenn lähipiirin ja markkinoiden varaan.

– Silloin voi pyytä myös työstä sen hinnan, joka siitä kuuluukin saada.