Hyppää sisältöön

"Matkustajaparat ovat ihmeissään" – Matkahuolto ei kerro enää kaikkia bussivuoroja

Linja-autoaikataulut eivät enää löydy yhden haun takaa. Matkustajat joutuvat etsimään pirstaloinutta tietoa reiteistä ja aikatauluista eri verkkosivuilta. Pahimmillaan matkustajat joutuvat jopa soittelemaan löytämilleen liikennöitsijöille saadakseen tietoa bussien kulkemisesta.

Kuva: Suvi Niemi

Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan linja-autoaikatauluista on tehty palapeli.

Kesäkuussa osa linja-autovuoroista poistettiin Matkahuollon aikatauluista. Monille liikennöitsijöille asia tuli yllätyksenä, kun asiakkaat alkoivat soitella ja kysellä, miksi bussit eivät kulje.

– Eiköhän se tullut kaikille yllätyksenä, Pohjois-Savon Ely-keskuksen joukkoliikenneasiantuntija Toini Puustinen sanoo.

Matkahuolto poisti aikatauluhakusivultaan valtion rahoittamat bussivuorot. Nyt matkustajia kehotetaan selvittämään matkustusalueella toimiva liikennöitsijä ja soittamaan aikatauluista sekä reiteistä, jos ne eivät näy liikennöitsijän verkkosivuilla.

Lisäksi tarjolla on Liikenneviraston matka.fi -sivusto (siirryt toiseen palveluun), josta pitäisi löytyä bussien aikataulut. Sekä joukkoliikenneasiantuntija että useat liikennöitsijät kertovat sivuston olevan kuitenkin kömpelö ja se on toiminut heikosti.

Lisäksi monet kunnat ilmoittavat verkkosivuillaan bussien aikataulut, koska osa kunnista on jäänyt näennäisesti pussiin. Esimerkiksi Tohmajärvelle ei pääsisi lainkaan joukkoliikenteen kyydillä, jos uskoisi vain kahta eri hakutulosta.

Joukkoliikenneasiantuntija Toini Puustinen sanoo, että tilanne on matkustajille harmillinen ja vaikea. Vaikka aikataulutiedot ovat verkosta, ne ovat pirstaloituneet ja vaikeasti löydettävissä.

– Matkustajaparat ovat ihmeissään, Puustinen huokaa.

– Nyt on palattu kivikaudelle, Savo-Karjalan Linjan toimitusjohtaja Kari-Pekka Hietala kommentoi.

Taustalla matkakorttiuudistus

Taustalla on Liikenneviraston päätös kilpailuttaa linja-autoreittejä ja ottaa käyttöön uusi joukkoliikenteen matkakortti, Waltti-kortti. Reiteillä, joilla Waltti-kortti käy, Matkahuollon liput eivät käy.

Savo-Karjalan Linjan toimitusjohtajan ja Pohjois-Savon Ely-keskuksen joukkoliikenneasiantuntijan mukaan Matkahuolto on hävittänyt aikatauluhaustaan reittejä sen vuoksi, että sen tuotteet eivät käy kaikilla bussilinjoilla.

Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Jukka Ylitalo sanoo, että valtion tukemien vuorojen aikataulut voisivat olla esillä, mutta Ely-keskukset eivät ole halunneet laittaa niitä näkyville.

– Aikataulut olisivat esillä, jos siitä maksettaisiin. Emme tee hyväntekeväisyyttä, Ylitalo toteaa.

Ely-keskukselta puolestaan kerrotaan, että valtio ei ole ennenkään maksanut aikataulutiedoista.

Ylitalon mukaan Matkahuolto on poistanut näkyviltä Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan valtiorahoitteisia bussivuoroja.

Kun Waltti-kortin käyttö laajenee muualle maahan, uhkana on, että myös bussiaikatauluongelma laajenee.

Bussimatkustamisen kaikki osapuolet ovat saaneet runsaasti palautetta ihmisiltä aikataulujen löytämisen vaikeudesta.

Liikennevirasto on kehittämässä verkkosivustoa, josta matkustajat löytäisivät jatkossa helposti haluamansa bussivuorot. Pohjois-Savon Ely-keskuksen mukaan sivusto pitäisi valmistua syksyllä.

.
.