Hyppää sisältöön

Jätehuollon asiakaskortti käyttöön Meri-Lapissa

Perämeren Jätehuolto ottaa syyskuun alusta alkaen käyttöön jätehuollon asiakaskortin kaikilla ekoasemillaan Torniossa, Kemissä, Ylitorniolla ja Tervolassa.

Kuva: Yle / Jari Peltoperä

Asiakaskortilla saa perusmaksua vastaan vuosittain neljä maksutonta jätteen tuontikertaa vakituiselta asunnolta ja kaksi vapaa-ajan asunnolta. Asiakaskortin saa ekoasemalta mukaansa jätekuorman tuonnin yhteydessä syyskuusta eteenpäin. 

– Vakikävijöiltä on tullut palautetta, että kun he tuovat jätteitä useamman kerran vuodessa, niin totta kai se on heille hirveän hyvä etu, että saa tuoda muutaman kuorman perusmaksua vastaan ilmaseksi, verrattuna siihen mistä he ovat tähän asti maksaneet, kertoo Jätekeskus Jäkälän tiedottaja Satu Keski-Antila.

Meri-Lapissa otettiin käyttöön huhtikuun alusta jätehuollon perusmaksu. Se on kiinteä asuntokohtainen vuosimaksu, joka peritään kaikista vakinaisessa ja vapaa-ajan asumisessa käytettävistä kiinteistöistä Kemin, Tornion, Keminmaan, Ylitornion ja Tervolan alueella.

Vakinaisen asunnon perusmaksu on 24,80 euroa vuodelta ja vapaa-ajan asunnon 12,40 euroa vuodelta.

Asiakaskorttia ja maksuttomia kuormia on jopa odotettu asiakkaiden parissa, kertoo Satu Keski-Antila.

– Ja sitten on ollut paljon kyselyitä siitä, että koska se alkaa. Osa on ollut närkästynyt siitä, että kun se alkaa vasta syyskuussa. Mutta enimmäkseen meille on tullut myönteistä palautetta, että tämä on hyvä systeemi ja tällä saadaan jätteet oikeisiin paikkoihin.

Yksi ilmaistuontikerta on noin 2 kuutiota eli tavallinen henkilöauton peräkärrykuorma maksullisia jätteitä. Traktorin tai kuorma-auton lavakuormat eivät kuulu asiakaskortilla tuotaviin jätteisiin ja niistä peritään hinnaston mukainen maksu.