Tätä et voi katsoa hymyilemättä: Pikkuviulistit Pekka ja Jaakko Kuusisto yli 30 vuoden takaa

Kuusiston veljesten esitys Ylen Joulupukin Toivejoulu -ohjelmassa vuonna 1983 on ihastuttanut Facebookissa. Pekka Kuusisto valloitti sosiaalisen median jo vajaa kuukausi sitten, kun hän hauskuutti yleisöä BBC:n videolla Proms-festivaaleilla.

musiikki
Uutisvideot: Jaakko ja Pekka Kuusisto, Joulupukin Toivejoulu (1983)
Uutisvideot: Jaakko ja Pekka Kuusisto, Joulupukin Toivejoulu (1983)

Sosiaalinen media rakastui ohjelmatoimisto Gramofoni Oy:n jakamaan videoon, jossa Kuusiston perheen pikkuviulistit Jaakko,9, ja Pekka, 7, kesyttävät kappaleen _Kissa vieköön _vuonna 1983. Sittemmin viuluviikareista on tullut maailmalla menestyviä Suomen eturivin muusikoita.

Jaakko Kuusisto jakoi videon Facebook-seinällään "ennen kuin muut ehtivät".

– Joku tyrkkää tämän kumminkin seinälleni, joten teen sen itse, hän kirjoitti päivityksessään kieli poskella.

Puhelimessa Jaakko kuulostaa yhä huvittuneelta.

– Kyllä mua nauratti, kun katselin videon läpi. En muista milloin viimeksi olen sen nähnyt, hän kertoo.

Kontrastia Seitsemän seinähullun veljeksen säestämään hyväntuuliseen esitykseen antaa pikkupoikien haudanvakavat ilmeet.

– Luulen sen johtuvan siitä, että olemme perhanan nuoria ja viulunsoitto on perhanan vaikeaa. Vakavaksi on vetänyt varmasti jo senkin takia, että tilanne on ollut jännittävä, Jaakko arvelee.

Hyväntuulisille videoille tilausta

Ylen Joulupukin Toivejoulu -ohjelma on Jaakko Kuusiston mukaan oltava veljesten yksi ensimmäisistä ellei ensimmäinen esiintyminen televisiossa. Raikuvat aplodit saanut Kissa vieköön (Jeepers Creepers) jäi lopulta kaksikon kevyen ohjelmiston kantarepertuaariin.

– Ei se tuohon yhteen kertaan jäänyt, vaan soitimme sitä paljon eri tilaisuuksissa. Nyt ei kyllä ole pitkään aikaan tullut soitettua.

Pekka Kuusiston ansiosta klassisen musiikin maailma sai vajaa kuukausi sitten oman somehittinsä. BBC:n tallentama hauska kansanlaulu-encore Proms-festivaalilla on Jaakon mielestä hyvää mainosta taiteelle.

– Toivon, että jotkut ovat päätyneet klipin kautta katsomaan Pekan varsinaisen esityksen Tshaikovskin Viulukonsertosta. (Kuuntele esitys Areenasta. Konsertto alkaa kohdasta 17:55.)

Jaakon mielestä hyväntuuliset hittivideot ovat tärkeä lisä tietovirrassa.

– Suoraan sanoen netissä jaetaan niin paljon törkyä, että onhan se kivaa, kun välillä osuu täysin harmitonta sisältöä, joka ei loukkaa ketään.

Pekka Kuusisto kertoi Ylelle, ettei hän aio ottaa kansanlaulu-encorea tavaksi tai hioa välispiikkejään vieläkin hauskemmiksi, vaikka sillä todennäköisesti täyttäisi salit. Kissa vieköön -videon jälkeen uusi ylimääräinen olisi valmiina veljesten tuleviin yhteisesityksiin.

– Näin se kai on nähtävä, Jaakko Kuusisto naurahtaa.