Nuorisosäätiö kumppaneilleen: Menimme Viroon suomalaisnuorten takia, älkää jakako viestiä eteenpäin

Keskustataustainen Nuorisosäätiö on lähettänyt yhteistyökumppaneilleen viestin, jossa se selittää muun muassa Tallinnan-bisneksiään ja vakuuttaa toimivansa lakien, säädöksien ja hyvän liiketoimintatavan mukaan. Säätiö toivoo, että viestiä ei jaettaisi eteenpäin.

talous
Kuvakaappaus sähköpostiviestistä.
Yle Uutisgrafiikka

Ylekertoiviime viikolla, että yleishyödyllisestä Nuorisosäätiöstä on alettu muokata kovan rahan rakennuttajaa sen hallituksen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen ja asiamies Aki Haaron johdolla. Ylen tietojen mukaan säätiö on myös sijoittanut varojaan riskikohteisiin. Uutisoinnin jälkeen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ilmoitti teettävänsä säätiössä erityistilintarkastuksen nopealla aikataululla.

Nyt säätiö vakuuttaa toimintansa asianmukaisuutta yhteistyökumppaneilleen lähettämässä sähköpostiviestissä.

– Säätiö on toiminnassaan toteuttanut voimassa olevaa lainsäädäntöä, säätiöön kohdistuvia säädöksiä sekä hyvää liiketoimintatapaa.

Viestintäpäällikön viestissä toivotaan, että tiedotteen sisällöstä ei kerrota ulkopuolisille.

– Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ja asiamies Aki Haaro haluavat tarkentaa keskeisille yhteistyökumppanillemme uutisointiin liittyviä asioita tämän tiedotteen välityksellä. Toivottavaa on, että tiedote pysyy vain organisaationne sisällä, eikä sitä jaettaisi eteenpäin.

Yle tiedusteli Nuorisosäätiön viestintäpäälliköltä Tytti Aarniolta, miksi viesti haluttiin salata. Aarnion mukaan kyse oli hänelle "annetusta linjauksesta".

Virossa paljon suomalaisnuoria

Nuorisosäätiö korostaa, että sen säännöt eivät estä sitä rakentamasta myös kovan rahan eli markkinahintaisia asuntoja. Säätiö selittää kovan rahan asuntoja sillä, että “nykyinen korkotaso antaa siihen mahdollisuuden”.

– Kaikki säätiön normaalin toiminnan vapaarahoitteiset asunnot kohdennetaan ja vuokrataan säätiön kohderyhmälle (18–29-vuotiaat nuoret aikuiset) säätiön sääntöjen ja ARA-ohjeistusten mukaisesti. Vuokra vapaarahoitteisissa rakennuksissa on samaa tasoa kuin ARA-rajoitteisissa asunnoissa, joten säätiö ei kerää suurempia vuokria vapaarahoitteisista kohteistaan, viestissä todetaan.

Yle uutisoi myös, että säätiö on laajentanut toimintaansa Viroon. Säätiö selittää hallituksensa linjausta sillä, että Virossa on paljon suomalaisinuoria.

– Perusteena tähän ovat olleet muun muassa Virossa oleva laaja nuorten ja erityisesti suomalaisten nuorten määrä nähden siihen, että Tallinnan vuokra-asuntomarkkinat ovat sangen kehittymättömät.

Ylen mukaan vuokralaisilta kerättyjä korjausvaroja on sijoitettu isolla riskillä Vietnamin pörssiä myöten vastoin valvojien ohjeita. Säätiöllä on myös lainajärjestely sveitsiläispankista, joka on tullut tunnetuksi joidenkin asiakkaidensa veronkiertojärjestelyistä.

Riskisijoituksia säätiö vähättelee toteamalla, että ne ovat vain pieni siivu kokonaisvarallisuudesta ja sijoituksia tulisi tarkastella kokonaisriskin kautta. Säätiö selittää tiedotteessaan myös sijoitusasuntojaan.

– ARA- ja vapaarahoitteisten kohteiden lisäksi Nuorisosäätiöllä on 63 sijoitusasuntoa. Sijoitusasunnot ovat säätiön normaaliin vuokra-asuntojen rakennuttamis- ja vuokraustoimintaan nähden nimensä mukaisesti sijoituksia, ja niiden tarkoitus on tuottaa tuottoa säätiön varsinaiselle toiminnalle.

Salaperäisestä osakeyhtiöstä niukasti tietoa

Yle kertoi jutussaan säätiön liepeillä toimivasta AT-asunnot Oy:stä, jonka todellisiksi vallankäyttäjiksi paljastuivat säätiön asiamies Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Nousiainen. Yhtiö kävi asuntokaupoilla samassa kohteessa Nuorisosäätiön kanssa.

Viestissään yhteistyökumppaneille säätiö käsittelee AT-asuntoja lyhyesti, mutta ei kerro, mikä yhtiön toiminnan tarkoitus on ja miksi säätiön omat keulamiehet toimivat sen kautta.

– Säätiö ei ole tehnyt minkäänlaisia transaktioita tai sopimuksia AT-Asunnot Oy:n tai sen omistamien yhdistysten kanssa. Kolmannet osapuolet eivät ole hyötyneet rahallisesti tai aineellisesti säätiön asuntokaupoista, urakkasopimuksista tai muusta toiminnasta.