1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sika

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Viron Saarenmaalle – sianlihaa ei Suomeen

Rutto todettiin isossa Saarenmaan sikalassa viime maanantaina ja kaikki siat tapettiin. Jos tautia löytyy esimerkiksi Orimattilan villisioista, Orimattilan ruokavientiä säädetään.

Sikalan kaikki siat lopetettiin Saarenmaalla afrikkalaiset sikaruton takia. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Baltian maissa ja saavuttanut myös Viron saaret. Taudin Suomeen leviämisen uhka on kasvanut. Viron saaret ovat tähän asti olleet taudittomia ja ASF-rajoitusalueen ulkopuolella. Ruttosikalan ympärille on nyt tehty suoja- ja valvontavyöhykkeet, joilla taudin leviäminen estetään.

Jos sikarutto leviäisi Suomeen, tartunnan saaneen sikalan kaikki eläimet lopetettaisiin ja sikala puhdistettaisiin perustellisesti. Sikalan ympärille tehtäisiin kolmesta kymmeneen kilometrin suoja- ja valvontavyöhyke. Vyöhykkeen sisällä tutkitaan kaikki sikalat, kertoo Katri Levonen Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Jos ruttoa löytyisi esimerkiksi Orimattilan villisiasta, tutkitaan villisian elinalueen lähisikalat. Jos villisian alueella on maatiloja, niiden maatilojen elintarvikevientiä säädetään. Villisikojen lisääntyminen voi johtaa ruton leviävimiseen.

Ei lihaa Suomeen

Afrikkalaisen sikarutto ei tartu ihmiseen, eli lihaa on turvallista syödä. Lihaa ei kuitenkaan saa tuoda Suomeen alueilta, joilla tautia esiintyy, eli ei myöskään Virosta.

Liettuassa tapauksia on tänä vuonna raportoitu lähes 200 ja Latviassa noin 530. Uusia tapauksia on kesän aikana raportoitu runsaasti myös Puolassa.

Syytä afrikkalaisen sikaruton leviämiseen Saarenmaalle ei vielä tiedetä. Tauti leviää muun muassa eläinkuljetusautoissa, sian sperman levityksessä, tautilihan käsittelyvälineiden kautta ja sioille syötettävän ruokajätteen välityksellä.

Leviäminen riippuu monista tekijöistä, kuten mikä tautitilanne on Venäjällä, Baltian maissa sekä Puolassa, noudatetaanko suomalaisilla sikatiloilla tautisuojausohjeita ja miten tauti leviää villisikojen metsästysmatkoilla.

Ei metsästysmatkoja Baltiaan

Villisikamatkoja ei suositella Viroon tai muihin maihin, joissa tautia esiintyy. Mikäli metsästäjät käyvät maissa, joissa tautia esiintyy, tulee heidän puhdistaa itsensä, aseensa, koiransa ja autonsa perusteellisesti.

Metsästäjät eivät saa vierailla sikatiloilla eivätkä osallistua villisian metsästykseen ennen kuin Suomeen paluusta on kulunut 48 tuntia. Heidän pitää välttää myös riistaruokinnan rehun ja petohaaskan käsittelyä, täydennystä tai ruokintapaikalla käymistä.