Haaparantalaisilla Norrbottenin lyhin elinikä – suomalaiset elintavat ehkä yksi tekijä

Tilastojen mukaan Haaparannalla asuu suhteellisesti eniten tupakoitsijoita ja alkoholin riskikäyttäjiä verrattuna muihin Norrbottenin kuntiin. Övertorneån vastuulääkäri Jari Havela kertoo, että Ruotsin Itä-Lapissa ylipanoisia on enemmän kuin muualla Ruotsissa, mutta saman verran kuin Suomessa.

Norrbottenin lääni

Haaparantalaisilla on Norrbottenin huonoimmat elintavat. Tilastojen mukaan Haaparannalla asuu suhteellisesti eniten tupakoitsijoita ja alkoholin riskikäyttäjiä verrattuna muihin Norrbottenin kuntiin. Lisäksi haaparantalaisten elinikä on läänin lyhin.

Övertorneån vastuulääkäri Jari Havela arvelee, että suurin tekijä terveyseroissa on erilainen sosioekonominen asema, joka vertailujen mukaan on sidoksissa terveyteen ja elinkaaren pituuteen.

– Ruotsin Itä-Lapissa työllisyystilanne ja koulutustaso on alempi kuin muualla. Sitten varmaan osa suomalaisista elintavoista on tarttunut meihin. Meillä on ylipainoa muualle Ruotsiin verrattuna enemmän, mutta saman verran kuin suomalaisilla.

Suomalaisten elintavat voivat näkyä

Haaparannalla ja yleisesti Ruotsin itärajalla asuu paljon suomalaisia, millä voi olla merkitystä.

– Tuskin voi sanoa, että se johtuisi suoraan siitä, mutta se voi olla osatekijä. Rajan pinnassa geneettinen perimä on enimmäkseen Suomesta, Havela sanoo.

Loppujen lopuksi terveyseroissa on kyse monen tekijän yhteisvaikutuksesta.

– Se on varmaan tällainen yhteisvaikutus. Jos on liikaa aikaa, niin sitä tulee pörrättyä.

Paluumuutto tuo rajalle suomalaisia

Havela kertoo, että Ruotsin itärajan paluumuuttajien profiili on erilainen kuin muualla Ruotsissa.

– Tämä on alueena poikkeava, koska meille muuttaa suomalaisia, jotka ovat tehneet työuraa Ruotsissa. He jäävät asumaan rajalle, koska tämä on Suomea lähinnä olevaa aluetta. Ymmärtääkseni heidän ei kannata verotuksen vuoksi muuttaa Suomen puolelle, Havela sanoo.

Haaparannan kunta on jo tarttunut asiaan. Aiemmin tänä vuonna kunnassa on otettu käyttöön savuton työaika ja nyt kunta on käynnistämässä yhteistyötä muiden itärajan kuntien kanssa.

Kunnat ovat Pajalaa lukuunottamatta perustamassa yhteistä kansanterveysneuvostoa, joka aloittaa toimintansa ensi vuonna.