Keskussairaalalla hurja tavoite: leikkausjonot kahden kuukauden mittaisiksi

Etelä-Karjalan keskussairaala suunnittelee toimenpidejonojen lyhentämistä huomattavasti nykyisestä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallitukselle esitetään, että Eksote myöntää keskussairaalan jonojen purkamiseen tälle vuodelle miljoona euroa.

Kotimaa
Leikkaussali
Kare Lehtonen / Yle

Etelä-Karjalan keskussairaala pyrkii lyhentämään potilaiden odotusaikoja toimenpiteisiin. Kuuden kuukauden hoitotakuu toteutuu keskussairaalassa jo nyt, mutta suunnitelmissa on jonojen lyhentäminen jopa kahden kuukauden mittaiseksi.

Keskussairaala pyrkii odotusaikojen lyhentämisellä nykyistä joustavampaan toimintaan.

– Jonossa on potilaita, joilla ei itsellään ole kiire ja jotka haluavat kypsyttää päätöstä toimenpiteestä. Toisaalta on myös potilaita, jotka haluavat toimenpiteeseen nopeammin, keskussairaalan johtajaylilääkäri Tarja Nylund kertoo.

Jonot purettaisiin pääosin ostopalveluilla

Keskiviikkona kokoontuvalle Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallitukselle esitetään, että Eksote myöntäisi keskussairaalan jonojen purkamiseen tälle vuodelle miljoona euroa.

Eksote arvioi alkuvuoden tuloksen perusteella, että ylijäämää kertyy tänä vuonna 4,5 miljoonaa euroa käyttösuunnitelmaa enemmän. Tämä mahdollistaa miljoonan euron myöntämisen jonojen purkamiseen.

Valtaosa jonoista purettaisiin ostopalvelujen avulla.

Vielä on kuitenkin matkaa kahden kuukauden jonoihin. Ensin pitäisi purkaa nykyisiä jonoja. Nylundin mukaan vielä ei ole suunnitelmia siitä, mistä potilasryhmistä jonojen lyhentäminen alkaisi.

– Se vaatii myös toimia, että myös pysytään siinä. Toimintamallit pitää luoda selkeiksi, Nylund täydentää.