Veroalesta huolimatta: lähihoitaja menettää 600 euroa vuodessa

Lähihoitajan palkkapussista lähtee ensi vuonna viisikymppiä kuukaudessa. Hallituksen lupaama veroalennus ei korvaa lomarahojen leikkauksia.

politiikka
Hoitaja palvelutalon asukkaan vuoteen vieressä.
Ere Ek / Yle

Lähihoitaja tienaa lisineen 2 700 euroa kuukaudessa. Kilpailukykysopimus vie julkisen sektorin lomarahoista kolmekymmentä prosenttia. Se tarkoittaa isoa lovea ensi vuoden palkkapussiin.

Palkkapussia keventää myös se, että killpailukykyneuvotteluissa eläkevakuutus- ja sosiaaliturvamaksuja siirretään työnantajalta työntekijän maksettavaksi.

Hämeenlinnalainen lähihoitaja Hanna Jokinen pitää leikkauksia isoina, koska viidelläkympillä saa jo useamman päivän ruuat. Laskelmat ansionmenetyksistä perustuvat Julkisen ja hyvinvointialojen liiton (JHL) laskelmiin. Laskelmassa on käytetty bruttotuloja, eli tuloja joista ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

– Äkkiseltään 50 euroa kuussa ei ole paljon, mutta ihmisille, jotka tienaavat niinkin vähän kuin meidän ammattikunta, se on hirveän iso leikkaus kuukaudessa. Itse ainakin joudun kuun lopussa usein laskemaan, ostanko kaupasta puuroa vai makaronia.

Grafiikka
Laskelmassa on otettu huomioon kilpailukykysopimuksessa sovitut lomarahojen leikkaukset ja hallituksen lupaamat veronkevennykset.Yle Uutisgrafiikka

Paraneeko kilpailukyky?

Vanhainkodissa työskentelevä Jokinen ymmärtää ainakin periaatteessa vaatimukset, että kaikkien suomalaisten on osallistuttava taloustalkoisiin. Häntä kuitenkin epäilyttää, parantuuko Suomen kilpailukyky ja tuleeko maahan uusia työpaikkoja.

– Ei ole mitään takuita siitä, ettemmekö näkisi näitä rahoja entisestään rikkaiden entistä suurempina optioina.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen muistuttaa, että lomarahojen leikkauksilla rahoitetaan kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentamista.

– Tavoitteena on suomalaisen työn kilpailukyvyn parantaminen ja siitä hyötyy myös julkinen sektori pidemmällä tähtäimellä. Ratkaisu on kuitenkin tasapainoisempi kuin hallituksen alunperin esittämät pakkolait.

Hallitukselta veroporkkana

Vastapainoksi leikkauksista pääministeri Juha Sipilän hallitus on luvannut veronkevennyksiä. Mitä enemmän aloja kilpailukykysopimuksessa on mukana, sitä suuremmat ovat verohelpotukset.

Kilpailukykysopimuksessa on mukana nyt 91 prosenttia työntekijöistä. Sunnuntai-iltana mukaan tuli ICT-ala. Myös apteekki- ja rahoitusala tulivat mukaan elokuussa.

Pääministeri Sipilän hallitus on luvannut, että jos 90 prosentin raja rikkoutuu, ensi hallitus tulee vastaan 515 miljoonana euron verokevennyksillä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keskituloisen 3 300 euroa kuukaudessa tienaavan ostovoima nousee Veronmaksajien keskusliiton mukaan ensi vuonna pari sataa euroa. Se ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi lähihoitajien lomarahojen leikkausta.

Näillä näkymin kilpailukykysopimuksen suurimpia menettäjiä ovat siis kuntien ja valtion pienipalkkaiset naiset.

30.8.2016 kello 9.25 juttuun lisätty lause: Laskelmassa on käytetty bruttotuloja.