Stand-up -koomikko Iikka Kivi pitää liikkuvaa elämäntapaansa hedelmällisenä: "Olen silloin tehokkaimmillani"

Älykännykkä on mullistanut ammattikoomikko Iikka Kiven elämän, kun työtä voi tehdä missä ja milloin vain. Työpöydän ja kahvinkeittimen ääressä on kuitenkin mukava tehdä Noin viikon uutisia parin päivän ajan, kunnes tie taas kutsuu.

Kotimaa
Mies ja hänen toimistonsa. Stand up koomikko Iikka Kivi on tuttu näky oululaisessa kahvilassa, jossa hän kehittelee monia käsikirjoitustekstejään.
Risto Degerman / Yle

Oululaisella koomikolla Iikka Kivellä on alkamassa viides kausi ammattikoomikkona. 100–150 keikkaa vuodessa pitää miehen lähes jatkuvasti reissussa, varsinkin kun stand-upin suurin markkina-alue sijaitsee Etelä-Suomessa kaukana Oulusta.

Työn perässä Kivi ei kuitenkaan aio muuttaa.

– Olen jääräpäisesti pysynyt pohjoisessa ja aion pysyäkin. Monet kysyvät, milloin muutat Helsinkiin. Ei siis kysytä oletko muuttamassa, vaan että milloin. Se ei kuitenkaan minua kiinnosta, siellä on jo paljon hyviä stand-upin tekijöitä.

Oulussa hänet pitää myös halu kehittää stand-upia alueellisesti ja järjestää keikkoja.

– Sitä me tehdään Oulun Komediapatterin kanssa koko ajan. Tällä hetkellä Kemijärvi–Kaustinen -akselilla on kymmenen klubia ja lisää tulee koko ajan.

Kivi ei kaipaa toimistoa

Keikkojen lisäksi ammattikoomikon töihin kuuluvat muun muassa vitsien kirjoittaminen ja testaaminen, sosiaalisen median päivittäminen ja markkinointi. Ajasta ja paikasta riippumaton työ sopii Kivelle hyvin.

– Se on nykyajassa makeeta, että se mahdollistaa liikkuvan työn ja elämäntavan kun pystyy tekemään missä tahansa duunia, esimerkiksi pitkillä junamatkoilla on hyvää aikaa tehdä töitä.

Kun menen kännykän ja läppärin ääreen, niin työmoodi on päällä.

Iikka Kivi

Toimistoa Kivi ei kaipaa, pelkät työvälineet riittävät.

– Toimisto on siellä missä meikäkin. Kun menen kännykän ja läppärin ääreen, niin työmoodi on päällä.

Kivi kumoaa oletuksen siitä, että liikkuvan artistin työ olisi yksinäistä. Hänen mielestään se on yllättävän sosiaalista työtä, jossa keikkapaikoilla heitetään jatkuvasti juttua muiden koomikoiden kanssa.

– Ennemminkin se on niin, että kun tulen kotiin, en jaksa pariin päivään jutella kenenkään kanssa.

Työn vapaa rytmittäminen antaa tehoja

Kun työväline on aina mukana eikä työaikoja ole, on osattava ja pystyttävä rytmittämään elämänsä työn ja vapaa-ajan välillä.

– Päivät ovat niin pitkiä kuin haluaa tehdä, pitää vain jossain vaiheessa malttaa lopettaa.

Säännöllinen toimistotyö on Kivelle tullut tutuksi ja hän on joutunut toteamaan, että tietty työaika tietyssä paikassa eivät ole häntä varten.

– Se olisi mulle täysin hedelmätöntä. Pitää pystyä liikkumaan ja rytmittämään työtä vapaasti päivän mittaan, silloin olen kaikkein tehokkaimmillaan.

Pieninä annoksina se on kuitenkin yhä paikallaan.

– Kun teemme Noin viikon uutisia, on ihan mukavaa kun on parin päivän ajan työpöytä ja kahvinkeitin. Sen jälkeen on kyllä ihan kiva lähteä menemään.

Ajankohtaissatiiri Noin viikon uutisten uudet jaksot alkavat Yle TV2:lla syyskuun 8. päivä.

Hiljaa tarkkailemalla saa inspiraatioita

Vaikka liikkuva toimisto älypuhelimessa saa Kiveltä isot kehut, inspiraatiot löytyvät useimmiten netin ulkopuolelta.

Pyrin myös olemaan paljon hiljaa ja vain tarkkailemaan.

Iikka Kivi

– Reissussa repussa kulkee aina mukana kirjallisuutta, pyrin lukemaan kaikkea. Pyrin myös olemaan paljon hiljaa ja vain tarkkailemaan. Monet jutut syntyvät havainnoista, siitä mitä ihmiset tekevät ja miten he käyttäytyvät.

Myös hiljaisuudesta ja rauhasta saa ammennettua paljon koomikon työhön.

– Luonto on iso inspiraatio ja pyrin käymään luonnossa aina kun se on mahdollista.