1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuubalaiset lentopalloilijat käräjillä – syyttäjän vaatimukset edelleen hämärän peitossa

Syyte julistettiin toistaiseksi salaiseksi. Kihlakunnansyyttäjän mukaan raiskaukseen on osallistunut useita ihmisiä.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kuubalaiset lentopalloilijat oikeudessa
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kuubalaiset lentopalloilijat oikeudessa

Kuuban lentopallomaajoukkueen epäillyn törkeän raiskauksen oikeuskäsittely alkoi maanantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Ensimmäinen käsittelypäivä ei juuri tuonut lisätietoja tapauksesta tai syyttäjän vaatimuksista. Pääkäsittelylle on varattu kolme päivää.

Oikeutta käytiin suljetuin ovin asianomistajan pyynnöstä ja syyte julistettiin toistaiseksi salaiseksi.

– En pysty kertomaan haastehakemuksen sisällöstä, sillä se on salainen, kertoo kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemi Sisä-Suomen syyttäjänvirastosta.

– Kun on kysymys näin vakavista rikoksista, se tarkoittaa pitkiä vankeusrangaistuksia ja syyttäjä ei ole niitä vielä täsmentänyt. Tapana on, että vaatimukset täsmentyvät myöhemmin, sanoo yhden syytetyn avustaja, lakimies Pirkka Lappalainen.

Törkeästä raiskauksesta voidaan tuomita 2–10 vuotta vankeutta.

Raiskaukseen on syyttäjän mukaan osallistunut useita henkilöitä

Syyte päätettiin salata sekä syyttäjän että asianomistajan pyynnöstä. Myös vastaajat toivoivat sitä, ettei haastehakemus tulisi julkiseksi ainakaan tässä vaiheessa. Oikeus päättää syytteen julkisuudesta pääkäsittelyn lopuksi.

Koivuniemen mukaan oikeuskäsittely perustuu asianomistajan kertomuksiin, kirjalliseen näyttöön ja todistajien lausuntoihin.

Kuubalaislentopalloilijat Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuussa 2016.
Kuubalaislentopalloilijat Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuussa 2016. Kaisu Jansson / Yle

Sen verran tiedetään, että syyttäjä vaatii kaikille kuudelle Kuuban lentopallomaajoukkueen pelaajalle rangaistuksia törkeästä raiskauksesta. Koivuniemen mukaan koventamisperuste johtuu siitä, että raiskaukseen olisi osallistunut useita henkilöitä. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemi vahvisti, että teon epäillään tapahtuneen Tampereella Hotelli Ilveksen huoneessa heinäkuun alussa. Kuuban lentopallomaajoukkue saapui tuolloin Suomeen maailmanliigan otteluun ja he yöpyivät hotellissa. Uhri on täysi-ikäinen suomalaisnainen.

Lue seuraavaksi