Koululaisten evakko päättyi Ylitorniolla – lasten toiveet näkyvät uusissa tiloissa

Remontti ja sitä edeltänyt epävarmuus ovat taaksejäänyttä aikaa Ylitornion Ainiovaaran koulussa. Osa vanhasta koulusta purettiin kokonaan, osa kunnostettiin ja kylkeen rakennettiin kokonaan uusia tiloja.

Ylitornion kunta (Ruotsi)
Ainiovaaran koulun liikuntapaikka.
Koulun pihalle valmistuu lokakuussa lähiliikuntapaikka kaikkien kuntalaisten käyttöön. Fiksuimpien liikuntalaitteiden kyljessä voi käydä lataamassa esimerkiksi kännykän.Riikka Rautiainen / Yle

Vanha ulkoseinä jakaa toisistaan ruokasalin ja opettajainhuoneeseen johtavan käytävän. Ruokasali on Ainiovaaran koulun uutta puolta, jonka kyljessä on peruskorjattu 1950-luvulta peräisin oleva koulurakennus.

Paikat kiiltelevät uutuuttaan ja siellä täällä on vielä purkamattomia laatikoita, joissa on muun muassa opetuksessa tarvittavaa digitaalista laitteistoa.

Ainiovaaran koulun sisätiloja.
Vanhasta ulkoseinästä on tehty remontissa väliseinä.Riikka Rautiainen / Yle

Vaikka työkoneet myllertävät vielä Ainiovaaran koulun piha-aluetta ja leikkitelineet odottavat kasaamista, on koulussa tyytyväistä väkeä. Koulutyö on alkanut uusissa tiloissa ja oppilaiden mielipidettä on kysytty tiloja suunniteltaessa.

– Koululaiset halusivat tänne saman käytännön kuin lukiossa, jossa kaikki jättävät kengät vaatenaulakoille. Meillä tehdään nyt samoin lapsilta tulleen viestin perusteella, sanoo rehtori Jouni Vuontisjärvi.

Ylitornion Ainiovaaran koulu.
Vanha ja uusi vierekkäin Ainiovaaran koulussa.Riikka Rautiainen / Yle

Nokkelia ratkaisuja väen sekoittamiseksi

Ainiovaara on yhtenäiskoulu, jossa opiskellaan ensimmäisestä luokasta yhdeksänteen saakka. Isompaan kouluun tullaan sivukyliltä viimeistään seitsemännelle luokalle, joten lukuvuoden alku on tärkeää aikaa uusien kaverisuhteiden ja luokan yhteen hitsautumisen kannalta.

Ainiovaaran koulussa pienten ja isojen yhteistä taivalta on haluttu helpottaa aivan arkipäiväisillä ratkaisuilla. Käytävällä, molemmin puolin ekaluokan ovea, on pitkä rivi yläkoululaisten käytössä olevia kaappeja.

Rehtori Jouni Vuontisjärven mukaan ratkaisu on tehty tarkoituksella, jotta porukka sekoittuisi luontevalla tavalla toisiinsa eikä olisi jakoa pieniin ja isoihin. Kaappiin yläkoululaiset voivat säilöä ylimääräiset kirjat ja muut tavarat, kun heillä ei ole pienten tapaan omaa kotiluokkaa.

Duudsonit Ylitornion Ainiovaaran koululla.
Duudsonit esiintyivät koululaisille maanantaina. HP ja Jarppi valottivat yleisölle, miten kaverukset löysivät toisensa jo kouluikäisinä.Riikka Rautiainen / Yle

Tärkeää asiaa nuorten omalla kielellä

Ainiovaaran koululaisten evakkomatka kesti parisen vuotta. Jo hyvissä ajoin aikuiset lähinnä Ylitornion 4H-yhdistyksessä ja Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisosastossa alkoivat puhua, että koululaisia pitäisi jotenkin kiittää remontin aikaisesta joustavuudesta.

– Me on tehty viime maaliskuusta asti töitä, että on saatu Duudsonit tänne. Se vaati monenlaisten asioiden yhteensovittamista, kun heillä on kuvauksia ja yksi ryhmän jäsen asuu Yhdysvalloissa, mutta me onnistuttiin siinä, iloitsee Ylitornion 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Terhi Juusola.

Juusolan mukaan kansainvälisesti tunnetun show-ryhmän saaminen Ylitorniolle on ollut kaiken vaivan arvoista. Se on pienten yhdistysten ja matkaan lähteneiden tukijoiden voimanponnistus.

– Aloite vierailusta on tullut lapsilta. He ovat halunneet Duudsonit tänne, he puhuvat samaa kieltä lasten kanssa, kiittelee Juusola.

Maanantaina kantavana teemana on ollut koulukiusaamisen ehkäiseminen, josta Duudsonit puhuivat omakohtaisten kokemusten kautta. Kun pieni koululainen löytää koulunpihalta samanmielistä seuraa, voi ystävyyssuhde viedä maailmanmaineeseen ja kantaa läpi elämän.