Raskausdiabetes on nykyään hoikankin äidin tauti – "Voi olla, että teemme terveistä sairaita"

Useampi kuin joka kymmenes odottava äiti saa kuulla sairastavansa raskausdiabetesta. Tautiin puututaan nykyään herkästi, sillä se altistaa varsinaiselle diabetekselle myöhemmässä elämässä. Helsingissä äitejä ohjataan taudin hoitoon ryhmissä, sillä resurssit eivät riittäisi jokaisen yksilölliseen ohjaukseen.

Kotimaa
Terveydenhoitaja Helena Lamberg opastaa Noora Grönlundia sokeriarvojen mittaukseen.
Terveydenhoitaja Helena Lamberg opastaa Noora Grönlundia sokeriarvojen mittaukseen.Yle

Arkiaamuna Vallilan terveysasemalla pöydän ääreen kokoontuu kuusi odottavaa äitiä. Edessä odottavat verensokerimittarit vielä pakkauksissaan sekä nippu monisteita ja esitteitä.

Seuraavan tunnin aikana terveydenhoitaja Helena Lamberg käy joukon kanssa läpi ohjeita oikeanlaiseen syömiseen ja verensokerimittausten tekoon.

Äideistä jokaisella on todettu raskausdiabetes.

– On ollut järkytys joutua tarkkailemaan syömistä, kun ei ikinä ole ollut paino-ongelmia, avautuu yksi.

Toinen kertoo joutuneensa sokerirasituskokeisiin neljä kertaa, koska suvussa tautia on todettu monella. Viimeisellä kerralla arvot olivat koholla.

Neljättä lastaan odottava kertoo, että vasta nyt tauti todettiin ensimmäistä kertaa. Kaikille tauti on taitanut tulla yllätyksenä.

Lauttasaarelainen Noora Grönlund on jo raskausviikolla 38. Hän päätyi sokerirasituskokeisiin, kun lääkärin vastaanotolla todettiin vauvan olevan hippusen isokokoinen.

Yksi raskausdiabeteksen mahdollisista seurauksista on makrosomia eli sikiön kasvaminen poikkeuksellisen isoksi. Noora muistelee itsekin olleensa yli nelikiloinen syntyessään, mutta kokeet tehtiin varmuuden vuoksi.

– Yksi raja-arvo oli koholla ja siitä se diagnoosi tuli suoraan. Vähän olin yllättynyt, mutta tiedän että sukurasitusta löytyy, hän järkeilee.

"Suurimmalla osalla on elintavoissa tarkistettavaa"

Suomessa raskausdiabetes todetaan noin 12–13 prosentilla odottavista äideistä. Osuus on kasvamaan päin.

Naistenklinikan erikoislääkärin Minna Tikkasen mukaan suurin selittävä tekijä on äitien lisääntynyt ylipaino. Äideistä noin 45 prosenttia on ihannepainoa tukevampia.

Myös seulontaa on 2000-luvulla tiukennettu: jo lähes jokainen odottava äiti lähetetään sokerirasituskokeisiin ja entistä pienemmät poikkeamat normaalista riittävät taudin toteamiseen. Yhä useammin raskausdiabetes todetaankin normaalipainoisilla ja melko tervehenkistä elämää viettävillä.

Elintavoilla voi vaikuttaa, sairastuuko myöhemmin kakkostyypin diabetekseen.

erikoislääkäri Minna Tikkanen, Naistenklinikka

– Usein taustalla on ylipaino. Toki hoikillakin naisilla voi diabetesta olla ja se liittyy usein geneettiseen alttiuteen, mutta suurimmalla osalla on varmasti elintavoissa tarkistettavaa, Tikkanen sanoo.

Terveydenhoidon ammattilaisten suussa raskausaika on ”ikkuna naisen terveyteen”. Siksi lieviinkin tapauksiin kannattaa puuttua.

– Näillä äideillä, joilla sokeriaineenvaihdunnan häiriötä löytyy, on lisääntynyt riski aikuistyypin diabetekseen. Se on hyödyllinen tieto. Elintavoilla voi vaikuttaa, sairastuuko myöhemmin, Tikkanen sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että ylidiagnosoinnin vaara on olemassa.

– Haittapuoli voi olla, että tehdään terveistä naisista sairaita.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Tikkanen, HYKS Naistenklinikka
Minna Tikkasen mukaan sokerirasitustestien raja-arvoja on Suomessa päivitetty kansainväliseen suuntaan. Diagnoosi tehdään entistä herkemmin.Yle

Ryhmä tarjoaa äideille vertaistukea

Vallilan terveysasemalla Helena Lamberg vastailee äitien kysymyksiin: lasketaanko rahka juoksevaksi maitotuotteeksi? Kyllä. Minkälainen leipä olisi parasta: näkkileipä vai jokin muu? Esimerkiksi tumma ruisleipä, jos vain suoli sen kestää.

– Kaloreita ei lasketa, vain hiilareita! Nälkää ei kuulu nähdä, Lamberg opastaa.

Raskausdiabeetikkojen ohjaamista ryhmissä alettiin Helsingissä suunnitella vuonna 2014, kun terveydenhoitajilta ei enää tahtonut löytyä aikaa jokaisen tapaamiseen erikseen. Kokeilu käynnistettiin viime vuonna ja nyt ryhmistä on jo tullut vakiintunut käytäntö.

Kaloreita ei lasketa, vain hiilareita! Nälkää ei kuulu nähdä.

terveydenhoitaja Helena Lamberg, Helsingin kaupunki

Ryhmäohjausmalli on osoittautunut fiksuksi muutenkin kuin taloudellisesti, Lamberg kertoo. Odottavat äidit saavat taudin hoitoon tasalaatuista ohjeistusta, kun työ on keskitetty pienelle joukolle terveydenhoitajia. Lisäksi ryhmä tarjoaa äideille vertaistukea.

Noora Grönlund allekirjoittaa havainnon.

– Oli tosi kiva nähdä vertaisia ja todeta, ettei ole diabeteksen kanssa yksin.

Lambergin mukaan monilla saattaa olla käsitys, että raskausdiabetes on vain lihavien tai huonot elintavat omaavien ongelma.

– He hämmästyvät, että täällä onkin ihan normaalipainoisia äitejä.

Vain viidennes tarvitsee lääkehoitoa

Valtaosalla raskausdiabetes on lievää laatua ja talttuu ruokavalion ja liikunnan avulla. Vain noin viidennes tarvitsee lääkehoitoa, mikä useimmiten tarkoittaa insuliinia pistoksina tai tabletteina.

Helena Lamberg on antanut ryhmän äideille seikkaperäiset ohjeet hiilihydraattien laskemiseksi ja oikeanlaisten aterioiden syömiseen. Lisäksi on harjoiteltu verensokerimittausta, jota jokainen jatkaa itse kotona.

Hän toivoo, että läsnäolijat muistaisivat myös nauttia raskaudestaan taudista huolimatta.

Tuli ihan kiitollinen olo siitä, että on näin hyvä seuranta.

Noora Grönlund, odottava äiti

Odottavat äidit tapaavat ryhmässä vain kerran. Tämän jälkeen he raportoivat poikkeavista sokeriarvoista ja mieltään askarruttavista kysymyksistä sähköisen asioinnin kautta.

Noora Grönlund ei ole omasta diagnoosistaan lainkaan lannistunut.

– Tuli ihan kiitollinenkin olo siitä, että täällä on näin hyvä seuranta. Neuvolakokemus koko raskauden aikana on ollut todella positiivinen. Se osoittaa, miten hyvin äideistä pidetään huolta Suomessa. Moni diagnoosi varmaan jäisi tekemättä jossain muualla.

Juttua varten on haastateltu myös ylihoitaja Leeni Löthman-Kilpeläistä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.