Hinaaja kunnostettiin uppoavaksi veneeksi - pelastajat pääsevät treenaamaan vaikeimpia tehtäviä Saimaalla

Meripelastusseura pystyy nyt harjoittelemaan haastavimpia tehtäviä Saimaalla. Uniikilla harjoitusalus Jopilla voi simuloida esimerkiksi keulavuotoa ja tulipaloa.

Kotimaa
Harjoitusalus Jopi

Eteläisellä Saimaalla partioiva meripelastusseura on saanut harjoituksiinsa kaivatun lisän. Viime syksynä yksityiseltä henkilöltä ostettu hinaaja on talven aikana kunnostettu moderniksi harjoitusalukseksi.

Seitsenmetrisessä harjoitusalus Jopissa on esimerkiksi aukeava pohjaluukku, jolla voi simuloida keulavuotoja. Harjoitusta ohjataan tablettietokoneen välityksellä. Sovelluksella voidaan käynnistää myös savukone tai putkistovuoto. Suomesta ei vastaanvanlaista alusta löydy.

Jopilla voi valmistautua pahimpiin pelastustehtäviin

– Kouluttaudumme aina pahimman varalle, eli juuri näihin alusvuotoihin ja aluspaloihin. Meidän täytyy taata meidän oma turvallisuus, ja se taataan koulutuksella, sanoo puheenjohtaja Vesa Kettunen Suomen meripelastusseura Etelä-Saimaasta.

Meripelastusseuran tehtäväksi tulee muutamia keulavuotoja ja vedenpumppaustehtäviä avovesikauden aikana. Tyypillinen pelastustehtävä on kiiretön konerikko.

Harjoitusalus Jopi ei ole kuitenkaan vielä täysin valmis.

– Keulakannelle on tarkoitus rakentaa autenttinen palosimulaattori. Kannelle tulee siis oikeaa tulta, jolloin voimme harjoitella aluspaloa, Kettunen kertoo.