Verovapaat paketit kuumentavat kirjakauppiaita – "Ahvenanmaa on veroparatiisi"

Kirjojen arvonlisäveron välttäminen Ahvenanmaan kautta kierrättämällä suututtaa osaa kirjakauppiaista. Otavan Suuri Suomalainen kirjakerho lähettää kirjat 180 000 asiakkaalleen Ahvenanmaan kautta. Like-kustantamon perustaja Hannu Paloviita pitää käytäntöä kilpailua vääristävänä.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola sanoo, että kirjakerhot ja useat kirjojen verkkokaupat välttävät arvonlisäveron maksamista lähettämällä kirjat asiakkailleen Ahvenanmaan kautta.  Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroalueeseen. Tämän vuoksi kirjojen lähettäminen katsotaan maahantuonniksi, eikä alle 50 euron kirjapaketeista kanneta arvonlisäveroa.

Katriina Jaakkola Kuva: Yle

Jaakkolan mielestä on ymmärrettävää, että nykyisessä kilpailutilanteessa kirja-alan yritykset käyttävät kaikki lailliset keinot toimintansa tukemiseksi.

– On parempi, jos Suomessa ostetuista tuotteista verotkin tulevat Suomen hyödyksi. Toisaalta jos ajattelee yrityksen näkökulmasta, ymmärrän hyvin, että käytetään kaikki mahdollisuudet, sillä kirjakaupan tilanne on tiukka.

Hyväksyttekö siis veron välttelyn?

– Hyväksyn sen, jos sitä ei ole mitenkään kielletty eikä se ole lainvastaista. Näin on ollut tapana toimia, Jaakkola sanoo. 

Kivijalkakauppiaat kärsivät

Hannu Paloviita

Osa kirjakauppiaista on kuitenkin täysin eri mieltä kuin Jaakkola. Like-kustantamon ja  Rosebud-kirjakauppojen perustaja Hannu Paloviita pitää käytäntöä epäreiluna ja kilpailua vääristävänä.

– Verkkokaupat myyvät tavaraa ulos samaan hintaan, jolla kirjakauppiaat ostavat kirjoja hyllyihin. Jos kirjakauppiaan tilaamista kymmenestä kirjasta yksi tai kaksi jää myymättä, on toiminta tappiollista, hän kuvaa kivijalkakauppojen tilannetta.

Myös Jaakkola myöntää, että verkkokauppoja suosiva verotuskäytäntö asettaa kivijalkakirjakaupat eriarvoiseen asemaan. Tilanne on epäreilu. Kivijalkakaupassa toimivalla kauppiaalla ei ole tällaista mahdollisuutta, hän joutuu aina maksamaan arvonlisäveron, hän pohtii.

Kirjakauppaliiton jäseninä on sekä perinteisiä että verkon kautta toimivia kirjakauppoja.

Paloviidan mielestä Suomen tulisi estää arvonlisäveron välttely perimällä vero myös Ahvenanmaan kautta tulevista kirjoista ja tavaroista.

– Ahvenanmaa on veroparatiisi. On kummallista, että samaan aikaan kun maailman veroparatiiseja moralisoidaan, meillä itsellämme on alue, joka elää veroparatiisin säännöin, hän sanoo.

Ahvenanmaan kansanedustaja: Moraalisesti arveluttavaa

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmään kuuluva Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström muistuttaa, että veron välttämisen mahdollistava lainsäädäntö ei ole vain Ahvenanmaata koskeva ilmiö.

–Toki ongelma on hankala. Mutta ongelma on maailmanlaajuinen eikä suinkaan koske vain Ahvenanmaata. Siksi ilmiötä on tarkasteltava laajemmasta näkökulmasta.

Näetkö verovapaudessa moraalista ongelmaa?

Kansanedustaja Mats Löfström on ottanut kantaa sekä Ahvenanmaan talouden kannalta tärkeään sipsituotantoon että verovapauteen. Kuva: Mattias Fagerholm / Yle

– On selvää, että on moraalisesti arveluttavaa, että kaikki eivät maksa arvonlisäveroa. Mutta tällainen järjestely on olemassa siksi, että tullille ja valtiolle tulee kalliiksi hallinnoida pieniä lähetyksiä, sanoo Löfström.

Löfströmin mielestä on luontevaa, että EU-komissio tutkii kyseisen verojärjestelyn ja pyrkii siihen, että pelisäännöt unionin sisällä olisivat samat kaikille.

– Mutta jos valtiolle tulee kalliimmaksi kantaa arvonlisävero kuin olla kantamatta, päätös tuntuisi näinä taloudellisina aikoina oudolta, vaikka se ehkä moraalisesti oikeampi tapa olisikin.