Katla-tulivuoressa kaksi poikkeuksellisen voimakasta maanjäristystä Islannissa

Yöllä tapahtuneiden maanjäristysten voimakkuudet olivat 4,5 ja 4,6. Tulivuoressa oli vastaavanlaista liikehdintää vuonna 2011.

Ulkomaat
Katla tulivuori
Katla kuvattuna vuonna 2000.Ulrike Schulz / AOP

Katla-tulivuoressa on tapahtunut kaksi poikkeuksellisen voimakasta maanjäristystä. Ne voivat ennakoida tulivuoren purkautumista.

Katla ei ole purkautunut kunnolla vuoden 1918 jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan purkaus onkin myöhässä – toisaalta siihen voi kulua vielä vuosikymmeniä.

– Tilanne on nyt lähitunteina ja -päivinä dynaaminen. Tällä hetkellä emme kuitenkaan näe mitään merkkejä, että luvassa olisi välitön vaara, sanoo luonnonuhkien tutkija Matthew Roberts Islannin meteorologisesta laitoksesta.

Katla kuuluu Islannin suurimpiin tulivuoriin. Yöllä tapahtuneiden maanjäristysten voimakkuudet olivat 4,5 ja 4,6. Tulivuoressa oli vastaavanlaista liikehdintää vuonna 2011.

Katlan huippu on jään peitossa. Jääkuoren uskotaan kestävän laavapurkausta noin 60–90 minuutin ajan, joten asukkaita ja kansainvälistä lentoliikennettä ehdittäisiin varoittaa ajoissa.

Katlan läheisyydessä sijaitseva Eujafjallajökul purkautui vuonna 2010. Purkauksen aiheuttama tuhkapilvi sulki suurimman osan Euroopan ilmatilasta kuudeksi päiväksi.

Lähteet: Reuters