Rousseff Brasilian senaatissa: En ole tehnyt rikosta

Brasilian virasta pidätetty presidentti sanoi senaatin kuulustelussa, että hänen virkarikossyytteissään on kyse vallankaappauksesta. Senaatti päättää myöhemmin pidätetäänkö Rousseff myöhemmin kokonaan virasta.

Dilma Rousseff puhui Brasilian senaatille maanantaina. Kuva: Cadu Gomes / EPA

Brasilian virasta pidätetty presidentti Dilma Rousseff on todistanut maanantaina ensimmäistä kertaa virkarikostapauksensa käsittelyssä. Rousseff puhui maan parlamentin ylähuoneelle eli senaatille, minkä jälkeen senaattorit esittivät hänelle vielä kysymyksiä.

Rousseff sanoi, ettei hän ole tehnyt rikosta.

– Olen tullut tänne katsoakseni teitä silmiin ja sanoakseni teille, että en ole tehnyt rikosta, Rousseff sanoi.

– En tehnyt rikoksia, joista minua syytetään umpimähkäisesti ja epäoikeudenmukaisesti.

Rousseffin mukaan hänen hallintonsa teki virheitä, mutta ei koskaan pettänyt äänestäjiään. Hän muistutti senaattoreita siitä, että hänet valittiin uudelle kaudelle vuonna 2014, jolloin 54 miljoonaa ihmistä äänesti häntä.

Rousseff sanoi seuranneensa aina perustuslakia ja tehneensä sen, mikä oli parhaaksi maalle.

Senaatin päätöstä odotetaan parin päivän kuluessa

Rousseff sanoi, että häntä vastaan esitetyt syytökset ovat tekosyy "vallankaappaukselle" ja ne rikkovat maan perustuslakia. Hän vaati senaattia äänestämään hänen virkarikossyytteitään vastaan. Senaattorit aloittavat äänestyksen Rousseffin viraltapanosta muutama tunti hänen puheensa jälkeen ja tuloksen odotetaan olevan selvillä tiistaina tai keskiviikkona.

Presidentin vastustajat syyttävät Rousseffia siitä, että hän muunteli valtion budjettia ilman kongressin hyväksyntää. Lisäksi hänen sanotaan rahoittaneen maataloustukiaisia valtio-omisteisten pankkien lainoilla, mikä ei ole Brasiliassa sallittua. Hänet siirrettiin syrjään virastaan toukokuussa.

Jos senaatti päättää Rousseffin viraltapanosta, hänen varapresidenttinsä Michel Temer vannoo virkavalan ja toimii presidenttinä virkakauden loppuun vuoteen 2018 saakka.

Rousseffin saapuessa senaattiin, sadat hänen kannattajansa olivat kerääntyneet rakennuksen ulkopuolelle ja huusivat häntä tukevia iskulauseita.