1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän viisumeista markettien sisäänheittotuote itärajalla – kukaan ei takaa miten henkilötietoja käsitellään

Venäjän viisumeiden villiintynyt välitystoiminta hämmentää kuluttajia Kaakkois-Suomessa. Viisumeista on tullut jopa markettien sisäänheittotuote, samalla kun viisumeiden hinta laskee viisumien hiipuvan kysynnän seurauksena.

Kotimaan uutiset
Venäjän viisumi
Tommi Parkkinen/Yle

Kaakkoissuomalainen market-ketju mainostaa ilmoitustaulullaan näyttävästi vuoden tai kahden vuoden viisumeita Venäjälle. Kaupan päälle saa bensiinikanisterin tai ostokortin liikkeeseen. Kauppa ei kuitenkaan kerro, miten viisumihakemukset päätyvät konsulaattiin, eikä kuluttaja käytännössä tiedä missä hänen henkilötietojaan käsitellään.

Ilmiö on seurausta viisumien kysynnän vähentymisestä, kun entistä useampi hankkii yhden sijasta kahden vuoden viisumin tai on kokonaan lykännyt viisumin hankintaa uusien tullimääräysten seurauksena. Viisumitoimistot yrittävät korvata asiakaskatoa lähestymällä kuluttajia uusilla tavoilla.

Kuluttajia harhauttaa viisumeihin liittyvä vääränlainen markkinointi – läheskään kaikki matkatoimistoksi itseään kutsuvat välitysliikkeet eivät ole matkatoimistoja.

– Vain rekisteröity valmismatkaliikkeen harjoittaja saa käyttää toiminimessään nimitystä matkatoimisto. Se antaa väärän kuvan asiakkaalle, että kyseessä olisi matkatoimisto, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston tarkastaja Linda Nystedt.

Viisumeita voi välittää muukin kuin matkatoimisto, mutta tilanne muuttuu, jos asiakas ostaa samassa yhteydessä majoituksen tai muita matkaan liittyviä palveluita.

Konkurssin sattuessa kuluttaja on heikoilla, jos on ostanut viisumin lisäksi matkan kauppiaalta, jolla ei ole vakuuksia. Alan lisääntyvistä vaikeuksista kertoo se, että Suomen Asiakastiedon mukaan viisuminvälittäjien maksuhäiriöt ovat viime aikoina lisääntyneet.

Viisumikutsuja tehtailevat pöytälaatikkotoimistot

Varsinainen viisumibisnes tapahtuu tavalliselta kuluttajalta näkymättömissä. Viisumihakemukseen tarvitaan yleensä Venäjältä lähetetty kutsu ja yksistään Moskovan alueella näitä kutsuja tehtailee toistakymmentä pöytälaatikkoyritystä.

Viisumi kutsu
Yle

Moni suomalainen on esimerkiksi saanut kulttuuriviisumin moskovalaiselta kulttuurikeskukselta, josta ei kuitenkaan löydy mitään tietoja netistä.

Ylen tietojen mukaan autonkuljettajien viisumeihin kutsuja on puolestaan saatu yritykseltä, jonka nimi muistuttaa harhaanjohtavasti Venäjän kuorma-autoliittoa Asmappia. Useilla pöytälaatikkoyrityksillä on sama omistaja, jolla on läheisiä yhteyksiä suomalaisiin matkatoimistoihin.

Kutsubisneksessä liikkuvat isot rahat, sillä yhdestä kutsusta peritään helposti jopa sata euroa. Ainakin yhden kaakkoissuomalaisen matkatoimiston kutsujen alkuperää on epäilty konsulaatissa. Välitön seuraus tästä on ollut matkatoimiston välittämien viisumeiden myöhästyminen.

Hintakilpailun kiristyessä viisumibisneksestä entistä suurempi osa näyttää siirtyvän pois perinteisiltä matkatoimistoilta pienille viisumivälittäjille, joiden taustoista harvalla kuluttajalla on mitään tietoa. Silti moni luovuttaa näille kaikki henkilötietonsa pohtimatta, miten suojatusti tietoja niissä käsitellään.

Lue seuraavaksi