1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Sähköviat lähes korjattu – Rauli-myrskyn metsätuhot jäivät Etelä-Savossa pieniksi

Järvi-Suomen Energian verkkoalueella on saatu kaikki keskijänniteverkon viat korjattua. Myös lähes kaikki pienjänniteverkon viat saadaan korjattua maanantain aikana.

Kuva: YLE

Sähköttömia talouksia oli Etelä-Savossa maanantaina iltapäivällä enää noin sata.

– Vajaa sata asentajaa korjaa vikoja parhaillaan, joten ne saadaan joitakin yksittäisiä kohteita lukuun ottamatta korjatuksi tämän päivän aikana, kertoo käyttöpäällikkö Mika Huttu Järvi-Suomen Energiasta.

Maanantai-aamuna ilman sähköä oli vielä 600 kotitaloutta. Suurin osa vioista oli Kangasniemen, Mikkelin ja Hirvensalmen alueilla. Viikonlopun aikana enimmillään 30 000 taloutta oli vailla sähköjä Etelä-Savossa.

Kustannukset Valio-myrskyn luokkaa

Rauli-myrskyn kokonaiskustannukset nousevat arviolta Valio-myrskyn tasolle. Lokakuussa 2015 riehuneesta Valio-myrskystä aiheutui yhteensä 3,5 miljoonan euron kustannukset.

Rauli-myrskyn kustannuksista miljoona euroa menee korjaustöihin ja 2,3 miljoonaa sähkökatkoista maksettaviin vakiokorvauksiin.

Asiakas, jonka sähköjakelu on keskeytynyt vähintään 12 tunnin ajaksi, on oikeutettu saamaan korvauksen keskeytyksestä. Korvaus maksetaan automaattisesti ja se tulee laskulle hyvityksenä. Järvi-Suomen Energiasta ei vielä osata sanoa, milloin korvaukset tarkkaan ottaen maksetaan.

Etelä-Savossa kaatui vain yksittäisiä puita

Rauli-myrskyn aiheuttamat metsätuhot jäivät Etelä-Savossa pieniksi. Metsäkeskuksen mukaan yksittäisiä puita kaatui siellä täällä, mutta myrsky ei kaatanut metsää laajoilla alueilla.

– Maa-alueella tuulen nopeudet eivät nousseet Etelä-Savossa niin koviksi, että yhtenäisiä tuulituhoalueita olisi tullut. Tuuli oli maa-alueilla ajoittain vain hivenen yli 20 metriä sekunnissa. Kun tuulen nopeudet ylittävät 25 metriä sekunnissa, niin sitten voidaan odottaa jo laajempia tuulituhoja, sanoo valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Metsäkeskuksesta.

Maa-alueilla kovimmat puuskat, lähes 25 metriä sekunnissa mitattiin Vaasan Klemettilässä sekä Kuopion Maaningalla. Yli 20 metriä sekunnissa tuivertavia puuskia havaittiin yleisesti maan keskiosassa.

Ilmatieteen laitos kertoo, että Rauli-myrskystä tekee poikkeuksellisen sen ajankohta. Vastaavanlaista myrskyä ei ole havaittu kesäkuukausina 2000-luvulla.