1. yle.fi
  2. Uutiset

Suosittu nuorten mielenterveys-chat sai lisärahoitusta

Me-säätiö on myöntänyt Suomen Mielenterveysseuralle 779 000 euroa lähes ympärivuorokautisen Sekasin-chatin tuottamiseen ja ylläpitämiseen vuoden 2017 alusta.

Kotimaan uutiset
Nuoret ulkona kesällä
Anna Böhm (vas), Anssi Niemi ja Elias Westerberg joutuvat suljetulle osastolle Sekasin-draamasarjassa.Iiris Sydänmaalakka

Nuorten mielenterveyttä tukeva Sekasin-chat jatkuu vuoden 2017 alussa. Me-säätiön tuen avulla nuorille voidaan tarjota chat, joka on auki lähes vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Me-säätiö on myöntänyt Suomen Mielenterveysseuralle 779 000 euroa lähes ympärivuorokautisen Sekasin-chatin tuottamiseen ja ylläpitämiseen ensi vuoden alusta.

Chat on ajasta ja paikasta riippumaton kanava, jossa voi käsitellä mielen asioita myös nimettömänä. Kun nuori kokee selittämätöntä pahaa oloa ja esimerkiksi ahdistusta, varhainen apu ehkäisee tilanteen vaikeutumista ja ohjaa tarpeellisiin palveluihin tai hoidon piiriin.

Sekasin-chatin innovaation juuret ulottuvat viime keväälle Ylen, järjestöjen ja nuorten yhteiseen mielenterveyttä edistävään Sekasin-kampanjaan. Siihen sisältyi Ylen tuottama Sekasin-draamasarja, ja aihetta käsiteltiin laajemminkin monissa Ylen kanavissa ja ohjelmissa.

Suosittu chat-kanava

Kampanjan Sekasin247-chat oli avoinna toukokuussa viikon lähes vuorokauden ympäri. Mielenterveysseuran, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Mielenterveyden keskusliiton koordinoimana eri järjestöjen ammattilaiset ja vapaaehtoiset päivystäjät kävivät nuorten kanssa yli tuhat keskustelua muun muassa masennuksesta, ahdistuksesta ja itsetuhoisuudesta. Jonottajia oli kymmenkertainen määrä.

Vuosittain noin 20–25 prosenttia suomalaisista nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Se on merkittävin nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä, johon olisi saatava apua aikaisemmin.

Ylen Sekasin-draamasarja on katsottavissa Areenassa.

Lue seuraavaksi