Porin lomautuksista tiukka keskustelu: Oikeiston toive vai järkiratkaisu?

Porin kaupunginvaltuuston syyskausi alkoi keskustelulla kaupungin lomautuksista. Krista Kiuru (sd.) vihjaisi, että lomautukset voivat heikentää valtuustosopimuksen jatkoa. Kokoomuksesta hämmästeltiin valtakunnanpolitiikan työntymistä Porin valtuustosaliin.

lomautus
Porin kaupungintalo
Kati Rantala / Yle

Porin valtuustossa päädyttiin keskustelemaan lomautuksista, vaikka lomautukset eivät olleet maanantaisen kokouksen asialistalla ja niistä oli tarkoitus keskustella vasta syyskuun kokouksessa. Pori lomauttaa loka–joulukuussa 2 153 ihmistä, minkä lisäksi 916 kaupungin palkollista käyttää talkoovapaita.

Kansanedustaja, valtuutettu Krista Kiuru (sd.) avasi kipakan keskustelun menemällä puhujapönttöön kaupunkikehityksen neljännesvuosiraportin käsittelyn aikana. Hän arvosteli voimakkaasti lomautuksia ja nykyisiä hallituspuolueita.

– Me sosiaalidemokraatit emme voi olla ylpeitä, että kaupungin oikeistopuolueiden johdolla on saatu aikaan lomautussuunnitelma, joka näkyy tällä tavalla kaupungissa. Edes 90-luvun lamassa ei lomautettu, joten Porin kaupungin johtamisessa on vikaa, Kiuru sanoi.

Onko valtuustosopimus vielä voimassa?

Krista Kiuru arvioi, että kolmen viikon lomautusten tuotto jää arvioitua 4,7 miljoonaa euroa pienemmäksi. Syynä on hänen mukaansa se, että esimerkiksi verotulot pienenevät ja kaupungin mahdollisuudet työllistää työttömiä ovat loka–joulukuussa erittäin huonot.

Me sosiaalidemokraatit emme voi olla ylpeitä, että kaupungin oikeistopuolueiden johdolla on saatu aikaan lomautussuunnitelma, joka näkyy tällä tavalla kaupungissa.

Kaupunginvaltuutettu Krista Kiuru (sd.)

– Myös aluehallintovirasto todennäköisesti käsittelee Porin lomautuksia. Onko esimerkiksi terevystarkastusten tekemättä jättäminen kouluissa laillista? Onko meillä vielä tämän syksyn jälkeen valtuustosopimus voimassa? Kiuru vihjaisi puheensa lopuksi.

Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat jo irtaantuneet Porin valtuustosopimuksesta eivätkä kristillisdemokraatitkaan ole siinä mukana.

Vihreät vaativat tietoa

Vihreiden valtuustoryhmän johtaja Anne Liinamaa sanoi oman puolueensa olevan vielä sitoutunut valtuustosopimukseen. Hän arvosteli voimakkaasti sitä, että kaikkia valtuustoryhmiä ei ole lomautuksista päätettäessä kuultu eikä lomautusten vaikutuksista ole tehty kunnollista arviota.

– Me vihreät odotamme tietoa lomautusten seurauksista, Liinamaa sanoi.

Kristilliset manaavat heikkoa tulevaisuutta

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Simo Korpela sanoi, että jo valtuustosopimusta solmittaessa oli selvää, että Pori päätyy lomautuksiin, koska sopimus estää verojen riittävän suuren nostamisen ja velan kasvattamisen.

– Jos valtuustosopimus jatkuu ensi vuonna ja budjetti laaditaan sen pohjalta, se kostautuu erittäin ikävästi. Täytyy löytää muita keinoja kuin lomautus. Veroja on kerättävä sen verran kuin tarvitaan, ja valtuustosopimus pitäisi kirjoittaa uusiksi, Korpela sanoo.

Korpela arvioi, että lomautusten tuottama 4,7 miljoonan euron hyöty pienenee entisestään, koska lomautusten aiheuttamaa verotulojen heikkenemistä ei ole otettu luvussa huomioon.

Vasemmistoliitto: Säästöjä saadaan vähän

Vasemmistoliitto vaati kaupunginhallituksessa maanantaina lomautussuunnitelman uutta valmistelua, mutta ehdotus ei saanut kannatusta. Ryhmää kaupunginhallituksessa edustava Raisa Ranta arvioi, että lomautukset siirtävät työpaineita ensi vuoden puolelle.

– On syytä miettiä, millainen on ensi vuoden veroprosentti, Ranta vaati.

Ranta arvioi, että lomautuksista seuraa vielä huomattavasti ylimääräisiä menoja kaupungille. Hän pitää todennäköisenä, että lomautusten tuomat säästöt jäävät vähiin.

Omassa ryhmässään istuva Pekka Satomaa arvioi, että Porin lomautukset lisäävät Satakunnan sairaanhoitopiirin kustannuksia, kun kaupunkilaiset siirtyvät hakemaan palveluita sairaanhoitopiiriltä perusturvan sijasta.

On syytä miettiä, millainen on ensi vuoden veroprosentti.

Kaupunginvaltuutettu Raisa Ranta (vas.)

Porvarit toisella linjalla

Valtuuston porvarilliselta laidalta käytiin puolustamassa lomautuksia. Keskustavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tapio Huhtanen korosti, että kaupungin talous on saatava kuntoon.

– Itselleni suurin pettymys yt-neuvotteluissa oli, että emme saaneet aikaan rakenteellisia muutoksia, joilla olisi voitu vaikuttaa ensi vuoden talousarvioon. Olen aivan varma, että yksikään kaupunkilainen ei jää ilman lakisääteisiä palveluita. En uskalla edes epäillä sitä, Huhtanen sanoi.

Kokoomuksen valtuutettu Sampsa Kataja halusi muistuttaa, että Porissa on koko ajan työttömänä yli 7 000 ihmistä.

– Nyt puhutaan kolmen viikon pakkolomista. Työttömät osallistuvat näihin talkoisiin koko ajan, Kataja sanoi.

Katajan mielestä kuntaverojen nostaminen Porissa olisi suuri virhe, koska se heikentäisi hänen mukaansa työllisyyttä.

Perussuomalaiset: Mistä palveluista luovutaan?

Perussuomalaisten valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Tommi Salokangas katsoi, että nyt käsillä oleva lomautustilanne on ollut jo pitkään nähtävissä. Hänen mielestään Porissa ei ole ollut riittävästi rohkeutta tehdä leikkauksia.

– On ruvettava rehellisesti miettimään, mitä palveluja voitaisiin lopettaa. Kokoomuksen puolelta odotan näitä esityksiä, Salokangas sanoi.

Aiemmin Salokangas on vaatinut muita puolueita yhteistyöhön, koska hänen mielestään kokoomuksen asema Porissa on liian vahva.

Vasama: Päätös oli yksimielinen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) harmitteli, että valtuustossa on puhuttu kovin vähän siitä, miten lomautukset olisi voitu hoitaa toisin.

Porin valtuustossa nähtävä suuntaus ei ole terve. Täällä tehdään valtakunnanpolitiikkaa ja syytetään hallitusta.

Kaupunignhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.)

– Kaupunginhallitus toteuttaa [lomautuksilla] talousarviota. Tässä on nyt syytetty oikeistoa ja kokoomusta. Tämä on ajalle tyypillistä. Oireilu lähenee vaalien takia, Vasama sanoi.

Vasaman mielestä valtuustossa on nähty "kättenpesua", joka ei edistä Porin kaupungin talouden tasapainottamista.

– Porin valtuustossa nähtävä suuntaus ei ole terve. Täällä tehdään valtakunnanpolitiikkaa ja syytetään hallitusta. Tästä salista jokaikinen ryhmä Satomaata lukuunottamatta on istunut Suomen hallituksessa. Toivon, että täällä keskityttäisiin Porin asioiden ajamiseen eikä valtakunnanpolitiikkaan, Vasama sanoi.